h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Türkiye
  • Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev yapmış savaş gemisi hizmet süresini tamamladı

Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev yapmış savaş gemisi hizmet süresini tamamladı

Mersin'de 25 yılı aşkın süredir sahil kenarında sergilenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli gemisi, çürümesi nedeniyle sökülerek hurdaya ayrılıyor. Gemideki çürüme ve paslanmaların insan sağlığını tehdit etmesi üzerine belediye ekipleri, geminin hemen sökülmesini talep etti. Geminin sökümü Makine ve Kimya Endüstrisi görevlileri tarafından 3 gündür gerçekleştiriliyor ve bugün tamamlanması bekleniyor. Vatandaşlar sembol haline gelen geminin sökümüne üzüldü. Gemi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda ele geçirildi ve Teğmen Caner Gönyeli'nin adı verildi. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan gemi, 1996'da Mersin'e hibe edilerek sergilenmeye başlandı. Geminin 56 ton tonajı ve 2x20 mm Orligon topu bulunuyor.

Mersin’de Sahil Kenarında Sergilenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Gemi Söküm İçin Hazırlanıyor

Mersin’de, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ele geçirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli (P-145) gemisi, sahil kenarında 25 yıldan fazla bir süredir sergileniyor. Ancak yapılan incelemeler sonucunda, gemi çürüdüğü için tamir edilemez hale geldi. 56 ton tonaja sahip olan geminin, söküm çalışmalarının bugün tamamlanması bekleniyor.

Merkez Yenişehir ilçesinde Adnan Menderes Bulvarı Kültürpark’ta sergilenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli gemisi, ömrünü tamamladı. Geminin zaman zaman deniz suyu ve dalgalara maruz kalması, çürümelerin meydana gelmesine neden oldu. Çürüme ve paslanmanın insan sağlığını tehdit etmesi üzerine belediye ekipleri, durumu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bildirdi. Komutanlıktan gelen bir heyetin incelemeleri sonucunda, geminin hurda olarak sökülmesine karar verildi. Bunun üzerine, Makine ve Kimya Endüstrisi görevlilerinin gözetiminde gemi söküm çalışmaları başladı. Gemi, 3 gün boyunca süren çalışmalar sonucunda bugün tamamen sökülecek.

Vatandaşlar Üzüntü İçinde

Sahil yolunda seyreden vatandaşlar, şehrin sembollerinden biri haline gelmiş olan geminin sökümünü gördüklerinde üzüntü yaşadılar. Bazı vatandaşlar ise bu anı cep telefonlarıyla kaydettiler. Sahilde düzenli olarak koşu yaptığını belirten Muhammet Şahin Yılmaz, “Mersin’imizin sembolü haline gelmiş olan bu savaş gemisi, burada 20 yılı aşkın bir süredir sergileniyordu. Her gördüğümüzde mutlu oluyorduk tabii ki. Burada fotoğraf çekiyoruz. Sökülmesini görünce içimiz acıdı. Bu yüzden bugün koşuya ara vermek istedim. Yapacak bir şey yok” dedi.

Geminin nostaljik bir değere sahip olduğunu ifade eden vatandaşlardan Mustafa Akşahıs ise, “Gemi ile uçak tamamlayıcı nitelikteydi. Ne yazık ki gemi denize ve nemli ortama dayanamadı. Artık tamamen sökülüyor” şeklinde konuştu.

1974’te Savaş Ganimeti Olarak Ele Geçirildi

Bu savaş gemisi, 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ele geçirildi. Gemiy

Kuzey Kıbrıs’ta Harika Görünen 6 Minareli Bir Camii

Sıradaki haber:

Kuzey Kıbrıs’ta Harika Görünen 6 Minareli Bir Camii