Video Galeri
Kocaeli’deki Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında meydana gelen patlama sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi ise yaralandı. Olayla ilgili olarak bilirkişi raporu hazırlandı ve raporda Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri ile taşeron firma yetkililerinin “asli kusurlu” olduğu belirtildi.
7 Ağustos 2023 tarihinde Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında gerçekleşen patlamada 2 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralanmıştı. Olay sonucunda TMO’ya ait 60 silodan 13’ü zarar gördü. Bilirkişi raporuna göre, yangın 5. katta başladı ve tozlu ortamın alevlenmesiyle ilk patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alevler elevatörlere sıçradı ve elevatörler yangını silolara taşıdı. Konveyörlerdeki tozların da yanmasıyla basınç nedeniyle ikinci bir patlama gerçekleşti.
2021 yılında yapılan incelemelerde eksiklikler belirlenmiş ancak giderilmemişti
Raporda, patlamadan önce yapılan “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı’nda (ATEX) toz patlaması ve yangın önlemleri için gerekli tedbirlerin belirlenmesine rağmen bu tedbirlerin uygulanmadığı ifade edildi. Tesiste toz kaynaklı patlamaların yaşanmaması için uygun olmayan koşullar tespit edildiği ve tesis içindeki elektrik ekipmanlarının ATEX standartlarına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, patlama kapaklarının düzenlenmesi gerektiği şekilde ayarlanmadığı bilgisi de raporda yer aldı.
Ayrıca raporda, Patlamadan Korunma Dokümanı’nda tesis içerisinde toz kaçakları olduğu, konveyörlerin çalışmadığı zamanlarda bile hatlarda toz birikintilerinin bulunduğu, tozun düzenli olarak temizlenmediği ve elektrik motorlarının ATEX gerekliliklerine uygun olmadığı tespit edildi. Düzenli toz temizleme çalışmalarının yapılmadığı, tesiste tozun sürekli olarak biriktiği ve elektrik tesisatında uygunluk sorunlarının bulunduğu raporda belirtildi. Ayrıca, hava emiş kanallarında sızıntılar olduğu ve kanalların sürekli olarak toz saldığı da raporda yer aldı.
Raporda aynı zamanda mağdurların ifadelerine de yer verildi. İfadelerde, şoförlerin yükleme ve boşaltma sırasında sigara izmaritlerini zemine attığı, uygunsuz ortamlarda sigara içildiği ve bu nedenle defalarca yangın çıktığı bilgisi yer alıyor.
Başmüdür, müdür yardımcısı ve şef vekili “asli kusurlu” bulundu
Patlamadan Korunma Dokümanı’nda belirtilen eksiklikleri gidermeyen, periyodik bakımları zamanında yaptırmayan ve düzenli toz temizleme çalışmalarını gerçekleştirmeyen eski TMO Kocaeli Başmüdürü K.D., “asli kusurlu” olarak belirlendi. K.D., patlamadan sonra Kocaeli’deki görevinden alındı ve Ankara’da başuzman olarak göreve başlatıldı.
Düzenli toz temizleme çalışmalarını gerçekleştirmeme, gerekli önlemleri almama ve elektrik tesisatının periyodik kontrollerini yaptırmama gibi sebeplerle Müdür Yardımcısı K.Ç. ve Şef Vekili B.B. de “asli kusurlu” olarak gösterildi. Patlamadan sonra K.Ö.’nün görev yeri değiştirildi.
Taşeron firmanın saha yetkilisi İ.Ç. de gerekli risk analizini yaptırmaması, taşeron firmanın sahibi ile hububat boşaltırken katlarda tamirat yaptırmak için izin vermesi ve olay günü geminin boşaltım yaparken katlarda kaynak işlemi yaptırılmasına sebebiyle “asli kusurlu” olarak belirlendi. Mühendis A.S. ise toz emme sistemlerinin etkin çalışmasını kontrol etmemesi ve alanda sigara içilmesine göz yumulmasına göz ardı edilmesi nedeniyle “tali kusurlu” olarak gösterildi.
Yeni Gösteri ve Yürüyüş Alanları Belirlendi