h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Muş’ta hedef, aşılama yöntemiyle buzağılarda ölüm oranını düşürmek olarak belirlendi.

Muş’ta hedef, aşılama yöntemiyle buzağılarda ölüm oranını düşürmek olarak belirlendi.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, "Analar Aşılansın Buzağılar Yaşasın" projesiyle buzağı ölümlerini önlemeyi hedefliyor. İlk etapta Kıyık, Kepenek ve Suboyu köylerinde uygulanmaya başlanan projede, gebe büyükbaş hayvanlara aşı yapılıyor. Bu sayede buzağı kayıplarının azaltılması ve hayvansal üretimin artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında 3 köyde bin 300 gebe hayvan aşılanacak ve buzağı ölümleri minimize edilecek. Ayrıca doğan buzağıların enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümleri de önlenmeye çalışılıyor. Hayvan varlığının artmasıyla ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor.

Muş ilinde, “Analar Aşılansın Buzağılar Yaşasın” isimli bir aşılama projesi başlatıldı. Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje, Kıyık, Kepenek ve Suboyu köylerinde uygulanmaya başlandı. Amaç, gebe büyükbaş hayvanlara yapılan aşılarla buzağı ölümlerini en aza indirmektir.

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, hayvancılığın gelişmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, buzağı kayıplarının azaltılmasının, hayvan varlığını artırmanın ve et-süt ürünlerinin miktarını artırmanın önemli olduğunu belirtti. Müdür Gün, “Analar Aşılansın Buzağılar Yaşasın” projesi kapsamında bin 300 gebe hayvanın aşılanacağını ve bu sayede buzağı kayıplarının önlenmesinin hedeflendiğini söyledi. Proje kapsamında gebe hayvanların son 2 ayında iki aşı yapılacak ve doğduktan sonra da buzağıların enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerin azalması için önlemler alınacak.

Muş İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Aral, buzağı ölümlerinin azalmasıyla ekonominin olumlu etkileneceğini ve hayvan varlığının artırılacağını dile getirerek, süt ve buzağı üretiminin işletmelerin karlılığını önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Kıyık Köyü Muhtarı Mustafa Sönmez ise projenin önemli bir amaca hizmet ettiğini belirterek, hayvan varlığının artmasıyla ilin tarım ve hayvancılık sektörünün gelişeceğine inandığını ifade etti. Köylerinde yaklaşık 700 gebe büyükbaş hayvanın bu projeden faydalanacağını söyleyen Muhtar, hayvan kayıplarının önlenmesiyle ilin kalkınmasına katkı sağlanacağını dile getirdi.

Terme’ye modern bir pazar yeri geliyor!

Sıradaki haber:

Terme’ye modern bir pazar yeri geliyor!