h Dolar 34,2134 % 0.24
h Euro 37,1208 % 0.24
h Sterlin 44,6482 % 0.38
h Altın (Gr) 2.978,89 %0,85
h BIST100 9.002,34 %0,52
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • 1 Ocak’tan İtibaren Kur Korumalı Mevduat Kararıyla Yeni Hesap Açılamayacak

1 Ocak’tan İtibaren Kur Korumalı Mevduat Kararıyla Yeni Hesap Açılamayacak

Yapılan duyuruya göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Türk Lirası cinsinden yeni kur korumalı mevduat hesapları açılamayacak. Ayrıca, mevcut Türk Lirası hesapları vade sonunda yenilenmeyecek.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında Önemli Karar: 1 Ocak 2024’ten İtibaren Yeni Hesap Açılamayacak

Merkez Bankası’nın politika faiz artırımlarının etkisiyle Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki tutarın azalması sonrasında alınan kritik bir karara göre, 1 Ocak 2024’ten itibaren Türk Lirası cinsinden yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılamayacak. Ayrıca, mevcut Türk Lirası cinsinden Kur Korumalı Mevduat hesapları vade sonunda yenilenmeyecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bültenine göre, son haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 2 trilyon 682 milyar TL’den 2 trilyon 651,8 milyar TL’ye geriledi.

Kur Korumalı Mevduat hesapları, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde Nureddin Nebati’nin liderliğinde 20 Aralık 2021 tarihinde uygulanmaya başlanmıştı. Bu sistemde, döviz mevduatlarını bozduran veya mevcut Türk Lirası mevduatlarını çeşitli vadelerle Kur Korumalı Mevduat hesaplarına geçiren bireylerin hesapları, açılış tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) belirlediği döviz kuru üzerinden sabitleniyordu.

Başlangıçta, TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları ise Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Ancak daha sonra çıkan bir yasa ile her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanması hükme bağlandı. Bu gelişmelerin ardından alınan kararlar, finansal piyasalarda önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Alışveriş Poşeti Ücreti Sabit Kalacak: Değişiklik Yok!

Sıradaki haber:

Alışveriş Poşeti Ücreti Sabit Kalacak: Değişiklik Yok!

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.