h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • DTSO’dan hedef pazarından çıkartılan Irak ve İsrail’e ilişkin açıklama

DTSO’dan hedef pazarından çıkartılan Irak ve İsrail’e ilişkin açıklama

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Bakanlığının 2024 yılında İsrail ve Irak'ı hedef pazarlar listesinden çıkarmasına tepki gösterdi. Kaya, bu kararın yanlış olduğunu belirterek, İsrail ve Irak'ın Türkiye için stratejik öneme sahip ülkeler olduğunu vurguladı. İki ülkenin toplam ihracat rakamını da paylaşan Kaya, bu ülkelerin Türkiye'nin toplam ihracatının önemli bir kısmını oluşturduğunu söyledi. Başta bölge illeri olmak üzere çok sayıda Türk şirketinin bu ülkelerde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Kaya, Ticaret Bakanlığının bu ülkelere verdiği desteklerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılında firmaları yönlendirebileceği hedef pazarlar listesinden Irak ve İsrail’in çıkarılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaya, Irak ve İsrail’in 2023 yılı ihracat rakamlarının toplamda 14 milyar 855 milyon doları bulduğunu belirtti. Türkiye’nin 81 ilinden 76’sının Irak’a, 68’inin ise İsrail’e ihracat yaptığını hatırlatan Kaya, bu ülkelerin hedef ülkeler listesinden çıkarılmasının doğru bir karar olmadığını vurguladı. Kaya, Irak’ın kara yoluyla ulaşılabilirliğinin diğer ülkelere göre avantajlı olduğunu, İsrail’in ise düzenli seferlerin yapıldığı limanları ve sağlıklı bankacılık sistemleriyle güven verdiğini ifade etti. Bölgesel olarak Türkiye’nin 2023 yılı ihracat verilerine baktıklarında, Kanuni Merkezler bazında Irak’a yapılan ihracatın 9 milyar 755 milyon dolar genel ihracatın yüzde 17’sini oluşturduğunu söyleyen Kaya, bu ülkelerin tekrar hedef ülkeler listesine dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Kaya ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın hedef ülkeler için sunduğu ihracatı artırmaya yönelik desteklerin bu iki ülkeye de uygulanmasının ihracatçıların motivasyonunu artıracağını ifade etti.

Siemens Türkiye, Sürdürülebilir Bir Geleceğe Katkı Sağlamak İçin Akıllı Bina Sistemlerini Kullanıyor

Sıradaki haber:

Siemens Türkiye, Sürdürülebilir Bir Geleceğe Katkı Sağlamak İçin Akıllı Bina Sistemlerini Kullanıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.