h Dolar 34,2900 % 0.08
h Euro 36,9725 % 0.08
h Sterlin 44,4217 % -0.16
h Altın (Gr) 3.020,60 %-0,23
h BIST100 8.741,96 %-1,09
a

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, küçük esnafı zor durumda bırakan POS cihazı bakım ücreti ve kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi için çağrıda bulundu.

Başkan Dere, Antalya’da 104 bine yakın esnafın bulunduğunu belirterek, vatandaşların neredeyse kartsız alışveriş yapmadığını söyledi. Türkiye genelinde 111 milyon kredi ve 183 milyon banka kartı olduğunu ifade eden Dere, yüksek POS komisyon oranlarının esnafı ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

POS cihazlarının bakım, onarım ve kurulum gibi maliyetlerinin olduğunu dile getiren Dere, bankaların her ay POS cihazı kullanan esnaflardan bakım onarım adı altında 250 ile 700 lira arasında ücret kestiğini belirtti. Komisyon oranlarının artmasıyla birlikte esnafın daha da zorlandığını ifade eden Dere, Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon 225 bin POS cihazı bulunduğunu ve her bir cihaz için aylık 300 lira bakım ücretinin büyük bir miktar olduğunu söyledi. Dere, artan komisyonlara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

Başkan Dere, herkesin en az bir kartı olduğunu ve esnaf olarak nakit sıkıntısı yaşandığı durumlarda kredi kartıyla işlem yapıldığını dile getirdi. Ancak bu sürecin paranın geri dönmesiyle birlikte 45 gün gibi uzun bir süre aldığını belirten Dere, bu süre içinde satılan malların enflasyondaki artışı yakalayamadığını, bu durumun da ciddi sıkıntılar yarattığını ifade etti. POS cihazlarında yüzde 4 gibi bir komisyon ücretinin olmasının ve bakım onarım giderleriyle birlikte ek maliyet oluşturmasının durumu daha da zorlaştırdığını söyleyen Dere, faiz oranlarının düşürülmesini ve hesaplardaki paranın daha hızlı olarak kullanılabilmesini talep etti.

AESOB Başkanı Dere ayrıca Büfeciler Odası’nın başkanı olduğunu belirterek, özellikle sigara ve alkollü içeceklerde POS makinelerini kullandıklarında ciddi maliyetlerinin olduğunu belirtti. Önceden sigarada komisyon ücretlerinin yüzde 9’lara ulaştığına dikkat çeken Dere, şimdi ise yüzde 4 oranında olduğunu ve bu durumun kar marjlarını tamamen sildiğini ve esnafı vergi artışlarıyla da karşı karşıya bıraktığını söyledi. Ülkede 111 milyon kredi kartı ve 183 milyon banka kartı bulunduğunu vurgulayan Dere, herkesin kartlarla alışveriş yaptığı dönemde kendilerinin zorlandığını belirtti. Nakit sıkıntısı yaşadıklarında ise parayı döndüremediklerini ifade eden Dere, hükümetten POS komisyon oranlarının düşürülmesi ve kredi kartı faizlerinin azaltılması talebinde bulundu.

Küçük esnaftan nakit alışveriş yapılmasını isteyen Dere, vatandaşları POS makinelerinden uzak durmaya ve esnaflarını desteklemeye çağırdı. Nakit alışverişlerin yapılmasıyla esnafların ayakta kalabileceğini ifade eden Dere, sokakların ışığının sönmemesi için destek beklediklerini dile getirdi.

Silopi’de açılan trafik parkuruna, Şehit Polis Memuru Fethi Sekin’in ismi verildi.

Sıradaki haber:

Silopi’de açılan trafik parkuruna, Şehit Polis Memuru Fethi Sekin’in ismi verildi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.