h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Alışveriş Poşeti Ücreti Sabit Kalacak: Değişiklik Yok!

Alışveriş Poşeti Ücreti Sabit Kalacak: Değişiklik Yok!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında başlatılan bir uygulama kapsamında, 25 kuruş karşılığında satışa sunulan plastik ürünlerde fiyat değişikliğine gidilmeyeceği belirtildi. Bu uygulama ile çevre bilincini artırmayı amaçlayan Bakanlık, plastik kullanımını azaltarak sürdürülebilir bir çevre politikası izlemektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında alınan yeni kararlar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan bu kararlara göre, geri kazanım katılım payı tutarları belirlendi. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, geri kazanım katılım payı, sıfır atık ve depozito konularında yapılan düzenlemeler, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacını taşıyor.

Yapılan düzenlemelerin odak noktaları arasında sıfır atığın yaygınlaştırılması, sıfır atık sisteminin kurulması ve işletilmesi, döngüsel ekonomi ilkelerinin uygulanması, geri kazanımın teşvik edilmesi, plastik poşet ve tek kullanımlıkların azaltılması, geri dönüştürülmüş malzemelerin zorunlu kullanımı gibi hedefler yer alıyor.

Özellikle plastik poşetlerde uygulanacak geri kazanım katılım payı tutarı 60 kuruş olarak belirlendi. Ancak, bu ücret satıcılardan alınacak olup, vatandaşlara yansıtılmayacak. Bu kararla birlikte, 2023 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı çerçevesinde, plastik poşet kullanımının çevresel etkilerinin azaltılması hedeflenirken, tüketicilerin alışveriş poşetleri için ödeme yapma tutarı 25 kuruş seviyesinde sabit kalmaya devam edecek.

Bakan Yardımcısı Duyurdu: iOS Cihazlarında Güvenlik Zaafı Tespit Edildi

Sıradaki haber:

Bakan Yardımcısı Duyurdu: iOS Cihazlarında Güvenlik Zaafı Tespit Edildi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.