Video Galeri
Rize’nin Çayeli ilçesi açıklarında tespit edilen petrolle ilgili konuşan Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, “Tüm umutlarımız denizde” dedi.
Gümüşhane Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Doğu Karadeniz’de petrol rezervi olup olmadığını belirlemek için eylül ayında denize açıldı. Rize’nin Çayeli ilçesinin yaklaşık 7 mil açıklarında suyun yüzünde bulunan tabakalardan örnekler alan Prof. Dr. Maden, petrol potansiyelini öğrenmek için örnekleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) gönderdi. TPAO tarafından yapılan analizlere göre denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğu doğrulandı.
“Tüm umutlarımız denizde”
Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi konuyla ilgili yaptığı açıklamada umutlarının denizde olduğunu söyledi. Başkan Çiftçi, “Çayeli’ndeki petrol meselesi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Osmanlı dönemine kadar geri gidiyor. Büyüklerimiz burada 7 mil açıkta petrol olduğunu söylerdi. Petrolü atalarımız eskiden “neft yağı” olarak adlandırırdı. Biz bunu hep duyduk. Bu sadece bir duyum değil, aynı zamanda bilimsel olarak da çeşitli kaynaklarda yer almıştır. Maden Teknik Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalarla bunlar doğrulandı. Çayeli açıklarında ham petrol bileşenlerine rastlandığı tespit edilmiştir. Şu anda Trabzon’da petrol arama gemisi bulunuyor. Yakın bir zamanda bu bölgede çalışmalar yapılacağı söyleniyor. Ülkeden petrol çıkmasının kimseye zararı yok. Burada bir sızıntı var ve devlet bunu tespit etti. Bu sızıntıdan umutlarımızı yeşertiyoruz. Eğer buradan petrol çıkarsa, Çayeli Belediyesi bundan faydalanacak. Madenli beldemizdeki madenden gelir elde eden Madenli Belediyesi olduğu gibi, Çayeli açıklarından çıkacak olan petrolün gelirlerinin bir kısmının da Çayeli Belediyesi bütçesine dahil olmasını umuyoruz. Maden kanunlarında bunun yer aldığını biliyoruz. Her fırsatta ilçemizin belalardan korunması için dua ediyoruz. Aynı zamanda, hemşehrilerimizin barış içinde yaşaması ve ekonomik gelirlerinin artması için dua ediyoruz. Umarım bu arzularımız tüm hemşehrilerimizin hayatlarını etkileyerek, gençlerimizin geleceğini ve refah seviyelerini yükseltecek önemli müjdeleri yakın bir zamanda duyarız. Bu müjdeli haberi alaycı bir şekilde paylaşmak doğru değil. Tüm umutlarımız denizde. Tabii ki tarımla ilgileniyoruz, sürekli üretiyoruz. Bunun yanı sıra, denizimizden olduğu gibi değerli bir varlık olan hamsi gibi, petrol gibi bir varlığın çıkması da bizi mutlu edecektir” şeklinde konuştu.
Özel sektörün yabancı ülkelere olan kredi borcu 163,6 milyar doları aştı
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.