h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Dijital Para Birimi TROY’a geçiş yavaşlıyor

Dijital Para Birimi TROY’a geçiş yavaşlıyor

Kredi kartı ve banka kartı kullanıcıları, yerli ödeme sistemi TROY'a geçiş yapmak için bankalara başvuruda bulunmalarına rağmen sonuç alamadıklarını ve aylardır beklediklerini dile getirdi. Bu duruma tepki gösteren kullanıcılar, bankalara ulaştıklarında yoğunluktan dolayı işlemlerin yavaş ilerlediği cevabını aldıklarını belirttiler. Bazı kullanıcılar ise bankaların ikinci bir kart olarak TROY ödeme sistemli bir kart gönderip bunun için ücret talep ettiğini ifade ettiler. Türkiye'de kullanılan global ödeme sistemleri Mastercard ve Visa'nın yıllık komisyon tutarı 135 milyar lira olarak hesaplandı. Bu tutarın Türkiye'nin cari açığının yüzde 10'una denk geldiği belirtildi. Ülkede yerli ödeme sisteminin yaygınlaşmasıyla bu kazancın Türkiye'ye ekonomik fayda sağlayacağı da vurgulandı.

Türkiye’de yerli ödeme sistemi TROY’a geçmek isteyen kredi kartı ve banka kartı kullanıcılarının, başvurularının sonuçlanmamasından dolayı tepkilerini dile getirdikleri görülüyor. Son dönemde binlerce kişi, kredi kartı ve banka kartlarında TROY’a geçiş için bankalara başvuru yapmıştı. Ancak, bu başvuruların birçoğu uzun süre bekletildi ve sonuçlanmadı. Bu durumu sosyal medya aracılığıyla tepkiler ortaya çıkardı. Bazı vatandaşlar, çalıştıkları bankaya başvurduklarını ve aylarca yanıt alamadıklarını, yetkililerle iletişime geçtiklerinde ise yoğunluktan dolayı işlemlerin geciktiği cevabını aldıklarını belirttiler. Bazı kullanıcılar ise bankaların mevcut ödeme altyapısını iptal etmeden TROY ödeme sistemli kartı ikinci bir kart olarak gönderdiğini ve bu iki kart için ücret talep ettiğini ifade etti.

Diğer yandan, Türkiye’de kullanılan global ödeme sistemlerinden Mastercard ve Visa’nın Türkiye’deki yıllık komisyon tutarı, dikkat çeken bir rakam olarak paylaşıldı. Mastercard ve Visa’nın Türkiye’de kredi ve banka kartı işlemlerinden elde ettikleri yıllık komisyon tutarı 4,5 milyar dolar olarak belirlendi. Bu rakamın Türk Lirası karşılığı ise yaklaşık 135 milyar lira olarak hesaplandı.

Uzmanlar, yerli ödeme sisteminin yaygınlaşmasıyla bu kazancın Türkiye içerisinde kalacağını ve bu tutarın Türkiye’ye ekonomik olarak fayda sağlayacağını ifade etti. Türkiye, 2023 Ocak-Kasım döneminde 43 milyar 605 milyon dolar cari açık verdi. Küresel ödeme altyapı sistemlerinin Türkiye’den sağladığı gelir, 11 aylık cari açığın yüzde 10’una denk geliyor.

Kırsal mahalle öğrencilerine giysi yardım

Sıradaki haber:

Kırsal mahalle öğrencilerine giysi yardım

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.