h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Elazığ kökenli Tescilli Vişne Mermeri: Kabe ve Beyaz Saray dahil 68 ülkenin gözdesi

Elazığ kökenli Tescilli Vişne Mermeri: Kabe ve Beyaz Saray dahil 68 ülkenin gözdesi

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan ve 60 ülkeye ihraç edilen vişne rengi damarlı yapıya sahip mermer, coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Alacakaya Mermer Fabrikası'nın satış müdürü, vişne mermerinin artık dünyada kabul gördüğünü ve kaliteli ürünün nerede olduğunun belirlendiğini söyledi. Vişne mermeri, Kabe, Beyaz Saray, Mekke, Medine, Dubai, Katar, Kanada, Çin ve Avustralya gibi birçok ünlü mekanda kullanıldı. Coğrafi işaretin alınmasıyla birlikte vişne mermerinin ihracatta daha da büyüyeceği ve Elazığ ekonomisine katkı sağlayacağı belirtildi.

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde üretilen ve 60’tan fazla ülkeye ihraç edilen damarlı yapısıyla dikkat çeken vişne renkli mermer, coğrafi işaret tescili belgesi aldı. Elazığ’da faaliyet gösteren Alacakaya Mermer Fabrikası’nın satış müdürü, “Bu coğrafi işaretle birlikte ürünümüz dünya çapında kabul görmüş oldu. Daha önce vişne mermer adını kullanarak satışa başlayan diğer mermer ocakları vardı. Ancak artık bu coğrafi işaret sayesinde kaliteli ürünün nerede doğduğunu ve büyüdüğünü göreceğiz. Bu bizim için büyük bir başarı” dedi.

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan vişne renkli, damarlı yapısıyla dikkat çeken ve dekoratif amaçlı olarak yoğun bir ilgi gören mermer, 68 ülkeye ihraç ediliyor. Yaklaşık 50 yıldır dünyanın tercihi olan vişne mermeri, bugüne kadar Kabe, Beyaz Saray, Mekke, Medine, Dubai, Katar, Kanada, Çin, Avustralya ve Palmiye Adaları’ndaki lüks otel ve mağazalar gibi birçok prestijli mekanı süsledi. 2018 yılında Fırat Kalkınma Ajansı, Elazığ Valiliği ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın desteğiyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulan ve sadece Elazığ’da üretilen “Elazığ vişne mermeri” coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Elazığ’da faaliyet gösteren Alacakaya Mermer Fabrikası’nın satış müdürü Serkan Özdemir, coğrafi işaretin alınmasıyla birlikte vişne mermer pazarının genişleyeceğini ve bu sayede ülke ve Elazığ ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını belirtti.

Satış Müdürü Özdemir, mermer ihracatına hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederek, “Alacakaya Mermer, 1984 yılında fabrika üretimine geçerek yarım asırlık bir süreçte çalışmalarını sürdürüyor. Dünyanın birçok ülkesinde tercih edilen Rosso Levanto, yani vişne mermerimizi tanıttık. Şu anda tam gaz ihracat yapıyoruz. 2018 yılında başlattığımız bu süreç sonucunda coğrafi işaretin tescilini aldığımız için çok mutluyuz. Bu süreç çok başarılıydı. Tüm Elazığ ve ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

Özdemir, vişne mermerinin tescillenmesiyle birlikte ihracat ağının genişleyeceğine dikkat çekerek, “Bu coğrafi işaret sayesinde ürünümüz dünya çapında kabul görmüş oldu. Önceden vişne mermer adını kullanarak satış yapan diğer mermer ocakları vardı. Artık bu tescille birlikte kaliteli ürünün nerede doğduğunu ve büyüdüğünü daha net göreceğiz. Bu, bizim için büyük bir başarı. Tescilin alınmasıyla yeni pazarlara açılmak zorundayız. Şimdiye kadar 60’ın üzerinde ülkeye ihracat yapmış olsak da bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu şekilde sahte ürünlerin önüne geçerek, vişne mermeri denilince Türkiye ve Elazığ akla gelecek” şeklinde konuştu.

Özdemir, vişne mermerinin kullanıldığı mekanlardan bahsederek, “Vişne mermerimiz, Amerika Birleşik Devletleri’nde Beyaz Saray ve parlamentoda, Mekke ve Medine’deki kutsal topraklarda, Dubai’deki büyük projelerde kullanıldı. Ayrıca Katar, Avustralya, Kanada, ABD gibi birçok seçkin mekanda da vişne mermerimizi görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Malatya’da deprem sonrası konut talebi arttı

Sıradaki haber:

Malatya’da deprem sonrası konut talebi arttı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.