h Dolar 33,9942 % 0.28
h Euro 37,8773 % 0.28
h Sterlin 44,9487 % 0.86
h Altın (Gr) 2.821,62 %0,44
h BIST100 %
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Kapadokya’daki depolardan Türkiye’nin patates ihtiyacı karşılanıyor

Kapadokya’daki depolardan Türkiye’nin patates ihtiyacı karşılanıyor

Kapadokya'da bulunan 1321 ruhsatlı doğal soğuk hava depoları, Türkiye'nin büyük bir kısmını karşılayan patates ihtiyacını karşılıyor. Bu depolar, yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patatesin bozulmadan saklanmasını sağlıyor ve raf ömrünü uzatıyor. Ayrıca, geniş kapasiteleri sayesinde tırlar ve kamyonlar kolayca içine girebiliyor, lojistik ve depolama süreçleri kolaylaşıyor. Bu doğal soğuk hava depolarında muhafaza edilen patatesler daha az fire veriyor ve kendini koruyor. Makinelerle açılan depolar, patateslerin sıvı kaybını engelliyor ve kaliteli bir şekilde tüketiciye sunulmasını sağlıyor. Nevşehir'deki bu depolarda yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates depolanıyor ve kış boyunca tazeliğini koruyor.

Kapadokya bölgesinde bulunan ve 1321 ruhsatlı olan doğal yer altı soğuk hava depoları, Türkiye’nin patates ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Bölgeye özgü tüf kayaların oyulmasıyla oluşturulan bu depolar, yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patatesin saklanması için kullanılmaktadır.

Bu doğal soğuk hava depoları sayesinde patateslerin bozulmadan uzun süre korunması mümkün olmaktadır. Sıcaklık ve nem şartları sayesinde enerji maliyeti olmadan patatesler muhafaza edilmekte ve raf ömrü uzatılmaktadır. Depoların geniş kapasitesi, tırların ve kamyonların içeri rahatlıkla girebilmesine olanak sağlamakta ve lojistik ve depolama süreçlerini kolaylaştırmaktadır.

Patates üreticisi olan Fatih Yılmaz, açıklamasında patateslerin ekimine 3. ayda başlandığını ve 10-11 ay sonra hasat edildiğini belirtmiştir. Hasat edilen patatesler doğal soğuk hava depolarında saklanmakta ve ihtiyaçlara göre sevkiyatı yapılmaktadır. Özellikle İstanbul, İzmir, İzmit gibi illerdeki hallerde kullanılmak üzere gönderilmektedir. Doğal soğuk hava depolarında saklanan patatesler az fire vermektedir ve kendisini korumaktadır. Yılmaz, depolarda patateslerin 4. aya kadar dayanabildiğini ve yaz-kış ısı dengesi sayesinde muhafaza edildiğini ifade etmiştir.

Depo işletmecisi Abdullah Şahin ise makinelerle yapılan depolama işleminin patatesin sıvı kaybını önlediğini ve bu sayede patateslerin raf ömrünün uzadığını belirtmiştir. Patateslerin bozulmadan sunulduğu için kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştığını vurgulamıştır.

Nevşehir Valisi Ali Fidan da yaptığı açıklamada, Nevşehir’in patates üretimi ve depolama konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirmiştir. Kayadan oyma olan 2 milyon ton kapasiteli doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patatesin depolandığını ve kış boyunca burada tazeliğini koruduğunu ifade etmiştir.

Salihli Belediyesi’nde işçilere ödenen asgari ücret 25 bin liraya yükseltildi.

Sıradaki haber:

Salihli Belediyesi’nde işçilere ödenen asgari ücret 25 bin liraya yükseltildi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.