h Dolar 35,2453 % 0.22
h Euro 36,7455 % 0.22
h Sterlin 44,2006 % 0
h Altın (Gr) 2.980,10 %0,10
h BIST100 9.949,01 %0,33
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Kızıldeniz’de yaşanan gerginliklerin küresel ticaret üzerindeki etkisi artıyor

Kızıldeniz’de yaşanan gerginliklerin küresel ticaret üzerindeki etkisi artıyor

Kızıldeniz'deki gerginliklerin küresel ticaret ve petrol fiyatları üzerindeki etkileri tartışılıyor. Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, Kızıldeniz'deki gemilere yapılan saldırıların enflasyon uyarılarına, navlun oranlarının yükselmesine ve malların gecikmesine neden olduğunu söyledi. İncekara, İran'ın sıcak çatışmada yer almasının petrol fiyatları açısından önemli bir risk olduğunu belirtti.

Kızıldeniz’deki gerginlikler küresel ticareti ve petrol fiyatlarını nasıl etkiliyor? Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, Kızıldeniz’deki gemilere yapılan saldırıların, navlun oranlarını yükselterek enflasyon uyarılarına ve malların gecikmesine yol açtığını belirtti. İran’ın sıcak çatışmaya dahil olmasının ise petrol fiyatları açısından en büyük risk olduğunu vurguladı.

Dünya ticareti, bölgesel savaşlar ve gerginliklerden olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Kızıldeniz’deki gerginliklerin ekonomilere etkileri tartışılıyor. Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, Kızıldeniz’de yaşanan gelişmelerin küresel ticaret ve petrol fiyatlarına olan etkilerini değerlendirdi. İncekara, Kızıldeniz’in, Süveyş Kanalı bağlantısıyla dünyanın en işlek deniz yolu olduğunu ve Ümit Burnu rotasına alternatif sunduğunu belirtti. Ayrıca Kızıldeniz’in, Asya ile Afrika kıtalarını ve Orta Doğu ile Uzak Doğu’yu ayıran stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Petrolün dünya için hala birincil enerji kaynağı olduğu sürece Kızıldeniz’deki bu nakliye yolu Körfez’den gelen taşımalarda hayati bir rol oynamaya devam edeceğini söyledi.

Kızıldeniz’in büyük petrol rezervlerine ve değerli maden kaynaklarına sahip olduğunu belirten İncekara, bu sebeple Kızıldeniz’in ekonomik öneminin büyük olduğunu hatırlattı. Kızıldeniz’in derinliklerinde çinko, bakır, gümüş, altın, kadmiyum, kobalt ve hidrokarbon gibi elementlerin keşfedildiğine de dikkat çekti.

İncekara, Husi milislerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarının küresel tedarik zinciri üzerindeki etkisini artırdığını söyledi. Navlun oranlarının her geçen gün artması ve ek ücretlerin uygulanmasıyla birlikte daha uzun nakliye süreleri yaşandığını ve ürünlerin Çin’e geç varabileceği tehdidinin ortaya çıktığını ifade etti. Bu durumun lojistik yöneticileri için küresel ticaret için çok cepheli bir fırtına oluşturduğunu belirtti.

Saldırıların ayrıca petrol fiyatları üzerinde de etkisi olduğunu söyleyen İncekara, Ortadoğu’daki artan jeopolitik gerilimler nedeniyle petrol fiyatlarının yükseldiğini ifade etti. ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husilere yönelik saldırısının ardından Brent petrolün varil fiyatının 80 doların üzerine çıktığını belirtti. İncekara, İran’ın sıcak çatışmanın içinde yer almanın dünya ham petrolünün üçte birini üreterek akışını tehdit edebileceğini söyledi. Bu durumun ise OPEC+ dışı arzın artmasına ve talep büyümesinin yavaşlamasına bağlı olarak zayıflayan piyasaya savaş riski primini yeniden getirdiğini belirtti.

Soğuk hava şartlarından dolayı halk pazarı beklenen ilgiyi göremedi

Sıradaki haber:

Soğuk hava şartlarından dolayı halk pazarı beklenen ilgiyi göremedi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.