h Dolar 34,1135 % 0.03
h Euro 37,9381 % 0.03
h Sterlin 45,0743 % -0.1
h Altın (Gr) 2.797,46 %-0,18
h BIST100 9.774,49 %0,17
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kayıp-kaçak oranı %37,2’ye indirildi

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kayıp-kaçak oranı %37,2’ye indirildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), kurduğu SCADA takip sistemiyle su tüketimini izlemeye başladı. Bu sayede kayıp-kaçak su oranı yüzde 37,2'ye düşürüldü. Sistem, 289 noktayı online olarak izleyerek arızaları hızlı bir şekilde tespit ediyor. SASKİ, önümüzdeki yıllarda SCADA merkeziyle haberleşecek istasyonlar kurmayı planlıyor. Yapılan altyapı yatırımlarıyla kayıp-kaçak su oranı il genelinde yüzde 37,2'ye, merkez ilçelerde ise yüzde 29'a düştü. SASKİ, SCADA sistemiyle su kayıplarını önlemeyi hedefliyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), kurduğu SCADA takip sistemi ile su tüketimini kontrol altında tutuyor. Bu sistem sayesinde SASKİ, il genelindeki kayıp-kaçak su oranını düşürmeyi başardı. Ayrıca SASKİ, su arıtma tesislerini ve su dağıtım şebekesini iyileştirerek, vatandaşlara daha kaliteli su sunmayı hedefliyor.

SASKİ’nin SCADA sistemi, pompa istasyonları, su depoları, arıtma tesisleri ve su dağıtım şebekesi gibi 17 ilçedeki 289 noktayı tek bir bilgisayardan 7/24 takip ediyor. Bu sayede su kaçakları ve şebeke arızaları hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Kurum ayrıca, 2024 yılında 70 istasyonla iletişim kuracak bir SCADA merkezi ve özel bir izleme sistemi kurmayı planlıyor.

SASKİ’nin yaptığı altyapı yatırımları ve bilgi iletişim sistemleri sayesinde kayıp-kaçak su oranı yüzde 37,2’ye düştü. Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy’ü kapsayan 4 merkez ilçede ise bu oran yüzde 29’a indi. Bu sayede 8 milyon metreküp suyun israf edilmesi önlendi. Ayrıca kaçak su tüketenlere cezai yaptırım uygulanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, SASKİ’nin hizmetlerinden bahsederek, abonelik işlemlerini e-devlet sistemiyle entegre ettiklerini belirtti. Vatandaşların devir ve fatura bilgilerini kolaylıkla sorgulayabildiğini ve işlemlerini online olarak yapabildiğini ifade etti. Başkan Demir, SCADA sisteminin önemini vurgulayarak, su kaynaklarındaki herhangi bir eksikliği hemen tespit edebildiklerini söyledi. Ayrıca sistemin arızalara hızlı müdahale imkanı sağladığını ve SCADA’nın daha da yaygınlaştırılacağını belirtti.

“Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu” hazırlıkları sürüyor

Sıradaki haber:

“Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu” hazırlıkları sürüyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.