Video Galeri
Muğla, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında liderlik pozisyonunda yer alarak, 2023 yılında 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde hayvansal mamuller ihracatıyla birlikte toplam ihracat tutarı 3,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Su ürünleri sektörü olarak 2023 yılında belirlediğimiz ihracat hedefine ulaşan sektörlerin başında geliyoruz. Levrek ihracatımız yüzde 2 artışla 517 milyon dolar, çipura ihracatımız yüzde 12 artışla 418 milyon dolar oldu. Türk somonu olarak bilinen Omega-3 deposu balığın ihracatı ise yüzde 9 artışla 376 milyon dolara yükseldi. Alabalık ihracatımız yüzde 12 artışla 112 milyon doları, orkinos ihracatımız ise 51 milyon dolara ulaştı. İhracatımızın yüzde 42’si AB ülkelerine yapılmaktadır ve 92 ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Rusya’ya 325 milyon dolar, İtalya’ya 188 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 156 milyon dolar, Hollanda’ya 149 milyon dolar, Yunanistan’a ise 118 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Egeli ihracatçılarımızın gerçekleştirdiği ihracatın da Türkiye’nin su ürünleri ihracatının yüzde 67’sini oluşturduğunu belirtmek isterim. Ege Bölgesi’nde 2023 yılında toplam 1 milyar 127 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Su ürünleri sektörü, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda ürünleri arasında 1 milyar dolarlık ihracat barajını aşan tek ürün grubu oldu” dedi.
Türkiye genelinde su ürünleri ihracatı hedefi 2 milyar dolar olarak belirlendi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, Türkiye’nin su ürünleri üretim ve ihracatındaki gelişmeleri yatırımların büyük etkilediğini belirtti. Türk girişimcilerin son 20-25 yılda ülkede dünyanın en modern ve entegre tesislerini kurması ihracatı artıran bir faktör olarak gösterildi. 2024 yılında öncelikli pazar olarak belirlenen Afrika’ya yönelik projelerle sektörün önemli bir potansiyel pazara odaklanması hedefleniyor. Ayrıca, dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen fuarlarda Türk balıklarının tanıtımı için stantlar kurulduğu ve tadım etkinlikleri düzenlendiği de belirtildi. Gana, Nijerya, Etiyopya, Venezuela, Panama, Cezayir, Libya, Katar, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerle işbirliğinin sürdürüleceği ifade edildi. Türk balıklarının Amerika, Avrupa Birliği, Çin gibi ülkelerde sergilenmesini sağlamak amacıyla ise Ege, İstanbul, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki birliklerin güçlerini birleştirerek su ürünlerine yönelik bir Turquality projesi başlatılması planlandığı bildirildi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Canlı hayvan ve et ithalatına 1 milyar 200 bin dolar üzerinde rakam ödendiğini açıkladı” şeklinde haber başlığını özgünleştirerek kullanabilirsiniz.
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.