h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Türkiye’den yurt dışına 25 milyon 388 bin dolarlık çay ihracatı

Türkiye’den yurt dışına 25 milyon 388 bin dolarlık çay ihracatı

Türkiye geçen yıl 5.332 ton çay ihracatı gerçekleştirdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Türk çayının ihracat kapasitesini artırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için Japonya'da bir gezinin düzenleneceğini duyurdu. Gezi, yeni üretim tekniklerini ve inovatif ürünleri incelemek, Japon firmalarıyla deneyimler paylaşmak ve Türk çayının tanıtımını yapmayı amaçlıyor. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk çayının ihracatını geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Gezi, çay üretimi yapılan Tokyo ve Shizuoka şehirlerine yapılacak. Türkiye'nin 2023 yılında Japonya'ya gerçekleştirdiği çay ihracatının ise arttırılması hedefleniyor.

Türkiye, geçtiğimiz yıl yurt dışına 5 bin 332 ton çay ihracatı yaparak 25 milyon 388 bin 621 dolar gelir elde etti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan “Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması” UR-GE projesi çerçevesinde, yeni üretim modelleri ve teknolojileri tanıtmak amacıyla Japonya’nın Tokyo şehri ve çay üretiminde önemli bir şehir olan Shizuoka’ya bir gezi düzenleyeceğini belirtti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk çayının Doğu Karadeniz Bölgesi için büyük bir değer olduğunu ve ihracatını artırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Gürdoğan, yeni üretim teknikleri ve inovatif ürünler geliştirerek farklı ülkelerin taleplerini karşılamak ve Türk çayının potansiyel olduğu ülkelerde etkin bir şekilde tanıtımını yaparak ihracatı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu kapsamda ilk olarak Japonya gibi çay üreticisi olan ve en son üretim tekniklerini kullanan bir ülkeye odaklandıklarını belirten Gürdoğan, Tokyo ve Shizuoka şehirlerinde çay üretim tesislerini ve çay ithalatçısı firmalarla ikili iş görüşmeleri yapacaklarını ekledi.

Gürdoğan, Türkiye’nin 2023 yılında 5 bin 332 ton çay ihracatı gerçekleştirdiğini ve bu ihracatın 118 ülkeye yapıldığını belirtti. Ayrıca Gürdoğan, 2023 yılında Japonya’nın Türkiye’ye 9 bin 340 kilogram çay ithalatını daha da artırmak istediklerini ifade etti.

Kapadokya’daki depolardan Türkiye’nin patates ihtiyacı karşılanıyor

Sıradaki haber:

Kapadokya’daki depolardan Türkiye’nin patates ihtiyacı karşılanıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.