h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Ekonomi
  • Vergi denetçisi, kara para aklamada estetik merkezlerinin neden tercih edildiğini açıkladı

Vergi denetçisi, kara para aklamada estetik merkezlerinin neden tercih edildiğini açıkladı

Vergi Müfettişi Fatih Mustafa Olcay, kara para aklamanın güzellik merkezlerinin kullanılmasının sebeplerini açıkladı. Franchising bedellerinin fahiş fiyatlara yükseltilebilmesi, fiş-fatura dolandırıcılığının kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve "Şirinler" olarak bilinen bir yöntemin kullanılabilmesi, güzellik merkezlerini tercih edilir hale getiriyor. Kara para aklanmasında ayrıca şubelerin açılmasıyla franchising bedellerinin yüksek meblağlarla aktarılması ve olmayan müşterilere fiş-fatura kesilerek sisteme kayıt edilmesi gibi yöntemler kullanılıyor. Vergi müfettişleri, bu tür dolandırıcılıkları engellemek ve vergi incelemelerini etkin bir şekilde gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Vergi müfettişi Fatih Mustafa Olcay, kara para aklamada güzellik merkezlerinin kullanılma nedenlerini açıkladı. Olcay, güzellik merkezlerinin franchising bedellerinin kolaylıkla fahiş fiyatlara yükseltilebilmesi, fiş-fatura dolandırıcılığının kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve “Şirinler” olarak bilinen bir yöntemin kolayca uygulanabilmesi gibi sebeplerden dolayı tercih edildiğini belirtti. İstanbul’da tutuklanan Dilan Polat ve Engin Polat çiftiyle ilgili soruşturmada detaylara değinen Olcay, Vergi Denetim Kurulu’nda çalışan vergi müfettişlerinin çeşitli görevleri arasında vergi incelemelerinin yanı sıra kara para aklama ve terörün finansmanını engelleme gibi önemli görevlerinin olduğunu belirtti. Olcay, vergi incelemelerinin dijitalleşme ve yeni faaliyet alanlarının denetimsiz ve vergisiz olmasına karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını söyledi. Güzellik merkezlerinin kara para aklama yöntemlerini anlatan Olcay, franchising bedellerinin yükseltilerek kara paranın aklandığını ve olmayan müşteriye fiş-fatura kesme yönteminin kullanıldığını söyledi. Ayrıca, güzellik merkezlerinde kullanılan bir diğer kara para aklama yöntemi olan “Şirinler” yönteminde ise internet sitelerine kargo kutusu gibi görünen ürünler yüklenerek kara para sisteme dahil ediliyor. Olcay, sosyal medya fenomenlerinin vergilendirilmesi konusunda da çalışmalar yapıldığını ve vergi ödemelerinin doğruluğunun araştırıldığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu: “AB’den tescilli ilk baharatımız Safranbolu Safranı oldu”

Sıradaki haber:

Hisarcıklıoğlu: “AB’den tescilli ilk baharatımız Safranbolu Safranı oldu”

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.