h Dolar 34,1907 % 0.18
h Euro 37,1505 % 0.18
h Sterlin 44,6808 % 0.33
h Altın (Gr) 2.976,02 %0,75
h BIST100 9.002,34 %0,52
a
  • Vakit
  • Gündem
  • İthalat Rejimi Kararında Değişiklik: Ticaret Bakanlığı’ndan Yapılan Açıklama

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik: Ticaret Bakanlığı’ndan Yapılan Açıklama

Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan "İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar" ve "İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar" sonrasında bir açıklama yaparak, değişikliklerin ülkemizin kalkınma planları, üretim ve dış ticaret perspektifleri doğrultusunda hazırlandığını belirtti. Detaylar haberimizde!

Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan “İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” ve “İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar” sonrasında bir açıklama yaparak, değişikliklerin ülkemizin kalkınma planları, üretim ve dış ticaret perspektifleri doğrultusunda hazırlandığını belirtti.

Bakanlık açıklamasında, “İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” ve “İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar”ın 1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği, bu kararların tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları ve talepleri göz önünde bulundurularak hazırlandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, “Ülkemizin taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması, Avrupa Birliği ile ihdas edilen Gümrük Birliği Kararı, muhtelif ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları, tercihli ticaret anlaşmaları, genelleştirilmiş tercihler sistemi kapsamında en az gelişmiş ülkeler ve bazı gelişme yolunda ülkelere tanınan tercihli rejimler” gibi uluslararası yükümlülüklerin de dikkate alındığı vurgulandı.

İthalat politikasının etkin kullanılmasının amaçlandığı belirtilen açıklamada, “Bakanlığımız, üretici ve ihracatçılarımızla istişare içerisinde ve tüm ilgili kurumlarımızla güçlü koordinasyon gerçekleştirerek ülkemiz ithalat politikasını etkin kullanmaya, ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmeler doğrultusunda dinamik bir anlayışı hayata geçirmeye, sanayi ve üretim politikaları ile uyumlu bir ithalat rejimini uluslararası kurallara uygun şekilde sürdürmeye kararlıdır” denildi.

Açıklamanın sonunda, 2024 yılında geçerli olacak değişiklikleri içeren ‘İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli’ metni doğrultusunda İthalat Rejimi Kararı eki listeler ile İlave Gümrük Vergisi Kararı eki listelerde gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hüseyin Murat Uysal İçin Başsağlığı Mesajı

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hüseyin Murat Uysal İçin Başsağlığı Mesajı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.