h Dolar 34,2906 % 0.16
h Euro 37,0922 % 0.16
h Sterlin 44,6008 % -0.04
h Altın (Gr) 3.028,62 %0,57
h BIST100 8.908,47 %0,40
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Prof. Dr. Öztürk, yaz saati uygulamasının ölüm oranlarını azalttığını söylüyor.

Prof. Dr. Öztürk, yaz saati uygulamasının ölüm oranlarını azalttığını söylüyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, kalıcı yaz saati uygulamasının ölümlerin azalmasına katkı sağladığını belirtti. Yapılan bir çalışmaya göre, yaz saati uygulamasına geçildiğinde ölümlerin yüzde 3-4 civarında azaldığı görüldü. Prof. Dr. Öztürk ayrıca yaz saati uygulamasının ekonomiye katkıları olduğunu ve insan sağlığı üzerine etkilerinin tartışmalı olduğunu söyledi. Öztürk, herhangi bir saat uygulamasının değil, geçiş dönemlerindeki değişikliklerin olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekti. Kalıcı yaz saati uygulamasının ise yılda iki kez yaşanan değişimin ortadan kaldırılmasının avantajlı olduğunu vurguladı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, kalıcı yaz saati uygulamasının ölümleri azalttığını belirterek son dönemde yapılan bir çalışmada ölümlerin yüzde 3-4 civarında azaldığı sonucuna varıldığını söyledi. Türkiye’de 2016 yılında başlayan kalıcı yaz saati uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Prof. Dr. Öztürk, yaz saatinin insan sağlığına ve ekonomiye katkıları üzerine yapılan araştırmaların ışığında bu uygulamanın pek çok avantajı olduğunu belirtti.

Yaz saati uygulamasının ekonomiye sağladığı katkılar arasında, insanların daha uzun süre dışarıda kalması ve elektrik kullanımının azalması sayılabilir. Çeşitli çalışmalara göre, yaz saati uygulamasının yüzde 1 ila yüzde 4 arasında tasarruf sağladığı belirtilmektedir.

Prof. Dr. Öztürk, yaz saati uygulamasının insan sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Son dönemde yapılan bir çalışmada, 16 Avrupa ülkesi ve 59 milyon ölüm verisi incelenerek, yaz saati uygulamasının ölüm oranlarını yüzde 3-4 azalttığı ve kış saati uygulamasına geçildiğinde ise ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 1,5 arttığı sonucuna varıldı. Prof. Dr. Öztürk, bu değişikliklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilere yol açtığını ifade etti.

Yaz saati uygulamasına geçildiğinde günün 1 saat eksilerek 23 saat yaşandığını, kış saati uygulamasına geçildiğinde ise günün 1 saat uzayarak 25 saate çıktığını belirten Prof. Dr. Öztürk, bu değişikliklerin etkilerinin daha detaylı araştırılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de 2016 yılında yapılan düzenleme ile sabit yaz saati uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, yılda iki kez yaşanan bu değişimin ortadan kaldırılmasının avantajlı olduğunu ifade etti.

Sivrihisar Müftülüğü, huzurevinde Regaib Kandili Programı düzenledi

Sıradaki haber:

Sivrihisar Müftülüğü, huzurevinde Regaib Kandili Programı düzenledi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.