h Dolar 34,2614 % 0
h Euro 37,0313 % 0
h Sterlin 44,5695 % 0.11
h Altın (Gr) 3.014,56 %-0,42
h BIST100 8.838,60 %2,13
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Türkiye-Gürcistan sınırında kaçan inekler nedeniyle alarm durumu oluştu

Türkiye-Gürcistan sınırında kaçan inekler nedeniyle alarm durumu oluştu

Artvin’in Borçka ilçesinden Gürcü köyü Kırnati’ye sınırı geçerek gelen bir ineğin sahibi aranıyor. İnek için nöbetleşe bakıp ahırda misafir eden köy halkı, Türkiye’deki yakınlarını arayarak sahibini bulmaya çalışıyor. 1921 yılından beri iki köy arasındaki sınır nehirle birlikte ayrılıyor ve zaman zaman hayvanlar sınırı geçebiliyor. Kırnati köyünde başı boş dolaşan inek, soğuk havalarda dışarıda kalmaması için köy halkı tarafından bakılıyor. Köy sakinleri, ineğin sahibini bulana kadar ona bakacaklarını belirtiyor.

Gürcü köyü Kırnati, Artvin’in Borçka ilçesindeki Muratlı köyünden sınıra geçerek köylerine gelen bir ineğin sahibi aranıyor. İnek için bir ay boyunca nöbet tutarak, köy halkı ineğin sahibine ulaşmaya çalışıyor. Gürcistan’ın Khelvachauri ilçesine bağlı olan Kırnati köyü, son aylarda sınıra geçen bu inek için ev sahipliği yapıyor. Köy halkı, ineği sırayla besleyerek ve ahırda misafir ederek bakıyor. Muratlı ve Kırnati köyleri, aynı kültüre sahip olan ve birbirinden farklı ülkelerde bulunan iki köydür. Bu iki köy, 1921 yılında Moskova ve Kars antlaşmalarıyla ayrılmıştır. Kırnati köyü Gürcü (Sovyet Rusya) tarafında kalırken, Muratlı Türkiye tarafında kalmıştır. İki köyü sınırın yanı sıra Çoruh Nehri de ayırmaktadır. Çiftçilikle uğraşan iki bölge halkı, hayvanlarını otlağa gönderdiklerinde bazen hayvanlarının geri dönmediğini fark ediyor. Çünkü iki köy arasındaki sınır çok yakındır ve baraj sularının çekilmesiyle nehri geçip karşı köye giden hayvanlar olabiliyor. Bu tür durumlarda hayvan sahipleri, kaybolan hayvanlarını bulmak için sınırın diğer tarafındaki akrabalarını arıyor. Yıllardır hayvanların sık sık sınırları geçmesinden dolayı köy halkı bu durumu normal karşılıyor. Son olarak Türkiye tarafından sınıra geçen bir inek Kırnati köyünde kaybolunca köylüler, inek için seferber olmuş durumda. İneğe nöbetleşe bakan köy sakinleri, bir aydır inek sahibini bulmaya çalışıyor. Kırnati köyü sakinlerinden Muradi Genadi Geladze, ineğin sahibini bulamadıklarını ve nöbetleşe inekle ilgilendiklerini belirtti. Geladze, Türkiye’den hayvanların sürekli gelip gittiğini ancak bu ineğin geri dönmediğini söyledi. Köydeki komşuların sırayla ot ve yiyecek verdiği ineğin sahibi çıkana kadar köy halkının ilgileneceğini ifade etti. Geladze, Borçka’nın komşu ve akraba olduğunu belirterek, muhtemelen sahibin oradan çıkacağını düşündüklerini söyledi. Kırnati köyü muhtarı Elza Steladze ise Çoruh Nehri’nin bir tarafının Türkiye’nin Muratlı köyüne, diğer tarafının ise Gürcistan’ın Kırnati köyüne ait olduğunu belirtti. Bir ay önce Borçka sınırından gelen hayvanı soğukta bırakmadıklarını ve köy halkının ona baktığını ifade etti.

Midye çalma olaylarına gözlem yapanları şaşırtan rahatlık şaşırtıyor

Sıradaki haber:

Midye çalma olaylarına gözlem yapanları şaşırtan rahatlık şaşırtıyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.