h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Ünlü Oyun Yazarı Refik Erduran, Akademik Çalışma Konusu Haline Geldi

Ünlü Oyun Yazarı Refik Erduran, Akademik Çalışma Konusu Haline Geldi

Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Refik Erduran, SANKO Üniversitesi Ortak Dersler Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanan tesis ve tema odaklı bir doktora tezine konu oldu. Doktora tezi, Erduran'ın yapı ve tema konularını ele alarak Türk tiyatrosunda yerlileşmenin ve millileşmenin öncülerinden biri olduğunu vurguladı. Tez, Erduran'ın oyunlarında aydın tutarsızlığı, kadın-erkek eşitsizliği ve toplumdan uzaklaşmış bireyleri ele aldığını ortaya koydu. Erduran'ın birçok oyunu ün kazandı ve aynı zamanda gazetecilik ve yayıncılık da yaptı.

Türk tiyatrosunun en üretken yazarlarından olan Refik Erduran’ın kaleme aldığı 60 oyuna doktora tezinde yer verildi. SANKO Üniversitesi’nde görevli Didem Karayakupoğlu’nun yürüttüğü “Refik Erduran’ın Tiyatro Oyunlarında Yapı ve Tema” isimli doktora tezi kabul edildi. Karayakupoğlu, tezinde Erduran’ın günlük gazetelerdeki köşe yazarlığı deneyimi sayesinde oyunlarında güncel meselelere ve Türkiye’nin hafızasına kazınmış olaylara öncelik verdiğini belirtti. Tez, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gerçekleştirildi ve jüri üyeliği tarafından kabul edildi. Tezde Erduran’ın 60 oyunundan 43’ü yapı ve tema açısından incelendi. Yazarın Türk tiyatrosunun yerlileşmesi ve millileşmesinde öncü bir rol oynadığı vurgulandı. Dr. Karayakupoğlu, tezinde “Erduran oyunlarında en çok aydın tutarsızlığı, kadın erkek eşitsizliği ve topluma yabancılaşmış insanları işlemiştir. Erduran oyunlarında okuru düşündüren, eğlendiren ve çözümü okura bırakan bir yaklaşım sergilemiştir” ifadesini kullandı. Refik Erduran, yazar, gazeteci ve yayımcı olarak çalışmalarını sürdürdü. ABD’de tiyatro tarih ve drama üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra Türkiye’ye dönen Erduran, birçok oyun, roman, hikaye ve anı kaleme aldı. Ayrıca UNESCO’ya bağlı Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi’nin başkanlığını üstlendi ve uluslararası alanda da tanındı.

MİT, Hülya Mercen adlı Peyman Bagok kod isimli kişiyi etkisiz hale getirdi

Sıradaki haber:

MİT, Hülya Mercen adlı Peyman Bagok kod isimli kişiyi etkisiz hale getirdi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.