h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Unutulmaz bir yolculuğa hazır olun! Türkiye’nin ilk astronotuyla hayaller gerçeğe dönüşecek

Unutulmaz bir yolculuğa hazır olun! Türkiye’nin ilk astronotuyla hayaller gerçeğe dönüşecek

Bursalı emekli Şenol Şanlı, evinin bodrumunda kurduğu atölyede teleskop üretiyor ve gökyüzünü gözlemliyor. Kendini gök bilimi ve uzay konularında yetiştiren Şanlı, ay ve gezegenlerin fotoğraflarını çekiyor. Şanlı, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu'nun fotoğrafını çekmek için çalışmalara başladı.

Bursalı emekli Şenol Şanlı, gökyüzüne olan ilgisini keşfettikten sonra evinin bodrumunda teleskop üretmeye başladı. Şanlı, boş zamanlarında ay ve gezegenlerin fotoğraflarını çekerek gökyüzünü keşfetmenin keyfini çıkardığını belirtti.
Bursa’da yaşayan Şenol Şanlı, özel sektörden emekli olduktan sonra teleskoplara ve gökyüzüne olan merakını keşfetti. Kendi kendini yetiştirerek gök bilimi ve uzay hakkında birçok şey öğrenen Şanlı, evinin bodrum katını atölye haline getirdi. Kendi ürettiği teleskop ile ayı gözlemlemeye başlayan Şanlı, sonra da gezegenler, yıldızlar ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun fotoğraflarını çekmeye başladı. Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na katılmasının ardından en uygun zamanı bekleyerek ayın önünden geçerken bu olayı fotoğraflamayı hedeflediğini söyledi. Şanlı, “Bursa’dan bir meraklı olarak, Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu ile ayın önünden geçerken fotoğrafını çekmek istiyorum. Bunun için çalışacağım” dedi.
Emekliliğinin tadını gökyüzü gözlemleyerek çıkaran Şenol Şanlı, “Bu benim evimin bodrumu. Burada yaklaşık 24 yıl önce hobimi keşfettim, gökyüzüne olan merakımı keşfettim. Gökyüzü ile ilgili kendimi yetiştirmeye çalıştım. Teleskop aynası yapmayı öğrendim ve yapmaya başladım. İçbükey aynalar üretiyoruz. Bu aynaların yapım süreci oldukça uzun sürüyor. Eğer başından ayrılmazsanız bir ayna yapımı 20 saate kadar sürebilir. Bu şekilde insan eliyle yapılabilen en hassas yüzeyi elde ediyoruz. Aynanın yüzeyi tamamlandıktan sonra optik testlerini yapıyoruz. Ardından aynayı alüminyum kaplamaya gönderiyoruz. Kaplama işleminden sonra ürün tamamen ayna özelliklerini taşıyor. Sadece teleskop tüpüne yerleştirmek kalıyor. Burada ikincil bir ayna daha kullanıyoruz ve böylece teleskopumuz tamamlanıyor” şeklinde konuştu.
Ayın fotoğraflarını çekerek arşivleyen Şenol Şanlı, “Teleskopu yapar yapmaz artık gökyüzüyle buluşuyorsunuz. İlk olarak gözlemlediğiniz nesne ay olur, ardından gezegenlere ve derin uzaya bakabilirsiniz. Sadece bakmak yeterli olmuyor, gördüğünüz nesneyi fotoğraflamak da gerekiyor. Ben de ay fotoğrafları çekmeye başladım. Ayın tüm evrelerini ayrı ayrı fotoğraflıyorum. Bir ay döngüsü yaklaşık 29 buçuk gün sürer, 28 fotoğrafla bu döngüyü tamamladım. Ayrıca her dolunay döneminde fotoğraflar çekiyorum. 12 dolunayı birleştirerek bir yıl boyunca ayla dünya arasındaki mesafenin değişkenliğini, büyüklük farkını fotoğraflarla anlatmaya çalışıyorum” açıklamasını yaptı.
Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda olduğu sırada ayın hizasında fotoğraf çekmeyi planlayan Şanlı, “Aslında çok önemli bir olaya tanık olacağız. Bilim insanlarını sadece kitaplarda görüyorduk. Şimdi Alper Gezeravcı Türkiye’nin ilk astronotu olarak uzaya çıkacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek, deneyler yapacak ve daha sonra dünyaya dönecek. Hep birlikte bunu gözlemleyeceğiz. Tüm Türkiye’nin kalbi Alper Gezeravcı ile atmaktadır. Uluslararası Uzay İstasyonu 90 dakikada bir dünya çevresinde bir tur atıyor ve ben bunu Bursa’dan çekmek istiyorum. Bu geçiş ayın önünden geçiş olacak. Bir Bursa sakini olarak, Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu ile ayın önünden geçerken fotoğrafını çekmek istiyorum. Bunun için çalışacağım” ifadelerini kullandı.

Fen Fakültesi Emekliye Ayrılan İlk Öğretim Üyesi İçin Özel Tören Düzenledi

Sıradaki haber:

Fen Fakültesi Emekliye Ayrılan İlk Öğretim Üyesi İçin Özel Tören Düzenledi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.