h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Gündem
  • Yaşlı öğrenciler, mezuniyet yerine yüksek lisansı tercih etti: Şaşırtıcı çözüm

Yaşlı öğrenciler, mezuniyet yerine yüksek lisansı tercih etti: Şaşırtıcı çözüm

Akdeniz Üniversitesi'nde 60+ Tazelenme Üniversitesi’ne katılan yaşlı öğrenciler, hocalarından "Bizi sınıfta bırak, devam edelim" talebiyle yüksek lisans programı açılmasını sağladı. Üniversite bahçesinde serada bitki yetiştiren yaşlılar, teorik eğitimleri yanında pratik deneyimler de kazanıyor. Bu sosyal sorumluluk projesi, 60 yaş üstü bireylere ücretsiz eğitim imkanı sağlıyor. Antalya'nın 60+ Tazelenme Üniversitesi, Türkiye'nin kültür ve eğitimine uygun olarak tasarlanan bir proje olarak öne çıkıyor. Proje, yaşlı bireylerin aktif bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini hedefliyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından 60+ Tazelenme Üniversitesi adıyla başlatılan bir proje kapsamında, 60 yaş üzeri öğrenciler için yüksek lisans programı açıldı. Bu programda, yaşlı öğrencilere teorik eğitim verilirken aynı zamanda bir sera kurularak pratik bilgiler de öğretiliyor.

AÜ’nün 2016 yılında başlattığı 60+ Tazelenme Üniversitesi, önemli bir ihtiyaca cevap vermek amacıyla kuruldu. Yaşlı öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversiteden ayrılmak istemediklerini söyleyerek yüksek lisans programı talep etti. Bu talep üzerine yapılan toplantıların ardından yüksek lisans programı açıldı. Programa 65 yaşından 90 yaşına kadar 120 öğrenci katıldı. Küçük gruplar halinde belirlenen saatlerde fakülteye gelen yaşlı öğrenciler, öğretim üyelerinden teorik eğitim alırken, aynı zamanda bahçeye kurulan serada bitki yetiştirme ve bakımı gibi pratik bilgiler öğreniyorlar.

AÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin ülkedeki kültür, eğitim durumu ve aile yaşantısına uygun şekilde tasarlanmış bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirtti. Tufan, programın 60 yaş üstü kişilerin aktif bir yaşlılık geçirmesine yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi.

Yaşlı öğrencilerden biri olan Makine Mühendisi Erdal Türker, eşiyle beraber 6 yıldır 60+ Tazelenme Üniversitesi’ne katıldıklarını ve ömür boyu öğrenmeyi tercih ettiklerini söyledi. 77 yaşındaki Türker, “Beyin yaşlanmayan tek organ. Onu ne kadar beslersek o kadar verim alıyoruz” dedi.

Diğer bir öğrenci olan 85 yaşındaki Hamdi Oktay Tutçuoğlu, Antalya’ya 28 yıl önce geldikten sonra 8 yıl önce Tazelenme Üniversitesi’ni keşfettiğini söyledi. Tutçuoğlu, “Güzeloba Mahallesi’nden otobüsle 1.5 saatte gelmeme rağmen hiçbir zaman vazgeçmedim. Allah sağlık verdiği sürece bu eğitimi tamamlayıp mezun olmak istiyorum” diye konuştu.

Programa katılan diğer yaşlı öğrenciler de, eğitimler sayesinde yeni bilgiler öğrendiklerini ve yaşam kalitelerinin arttığını belirtti. 71 yaşındaki Nuray Türker, “Aklımızı şaşırtarak demansı önlemiş olduk. Buraya gelip gitmekten çok mutluyuz” dedi.

60+ Tazelenme Üniversitesi projesi, yaşlı öğrencilere aktif ve zengin bir yaşam sunmayı amaçlarken, toplumda büyük bir beklentiye cevap verdiği görülüyor. Bu başarılı proje, gelecek için umut verici bir örnek oluşturuyor ve diğer üniversitelerin de benzer programları hayata geçirmesine olanak sağlıyor.

Polis, Uyuşturucu Maddenin Yanında Yakalanan Şahısları Gözaltına Aldı

Sıradaki haber:

Polis, Uyuşturucu Maddenin Yanında Yakalanan Şahısları Gözaltına Aldı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.