h Dolar 35,5594 % 0.16
h Euro 36,5618 % 0.16
h Sterlin 43,2938 % -0.53
h Altın (Gr) 3.080,73 %-0,39
h BIST100 9.977,94 %1,13
a

Seçkin Bayramoğlu: “Gölge Oyunuyla Kahramanlarımızı ve Kültürümüzü Tanıtmak İçin Yollardayız”

Yaklaşık 500 yıl önce Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethetmesiyle Anadolu’ya gelen ve geleneksel bir sanat olan gölge oyunu, Seçkin Bayramoğlu tarafından sahnelerde 25 yıldır sergileniyor. Bayramoğlu, “Kültürel erozyon yaşadığımız bu dönemde, çocuklarımıza ve nesillerimize dersler verici öykülerle kahramanlarımızı tanıtmak için çalışıyoruz” dedi.

Padişah Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılında Mısır’ı ele geçirmesinin ardından Anadolu’ya gelen 500 yıllık gölge oyununu, Seçkin Bayramoğlu 25 yıldır sahnelerde sergiliyor. Sinema ve televizyonun popülerliğine rağmen, tiyatro sanatı hala 7’den 70’e kadar herkesin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu bağlamda, Bayramoğlu’nun Sakarya’daki Ali Dilmen İlkokulu’nda gerçekleştirdiği Karagöz ve Hacivat gölge oyunu, öğrencilerden tam not aldı. Öğrencilere unutulmaz anlar yaşatan Bayramoğlu, 25 yıldır sahne sanatlarıyla ilgilendiğini ve bu sanatın usta çırak ilişkisinden geldiğini belirtti.

“Gölge oyunu yaklaşık 500 yıl önce Anadolu’da başladı”

Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı Geleneksel Tiyatro Sanatçısı Seçkin Bayramoğlu, “Sakarya ve çevremizde Orta oyunu, meddahlık ve Karagöz gelenekleriyle ilgili oyunlar sergileyerek, geleneğimizi gelecek nesillere tanıtmayı hedefliyoruz. Gölge oyunuyla ilgili çeşitli anlatılar olsa da, tarihi belgelere dayanarak Karagöz sanatının yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Gölge oyunu daha eski olabilir ancak Karagöz sanatımız, yaklaşık 500 yıl önce Mısır seferinde gördüğü gölge oyunu sanatçısını İstanbul’a davet etmesiyle birlikte Anadolu’ya giriş yaptı. Bu bilgiler belgelerde kayıtlıdır. Biz de bunu mihenk taşı olarak kabul ederek, 500 yıldır Anadolu’da gölge oyunu oynandığını söyleyebiliriz” dedi.

“Karagöz’ün tanımlanabilir bir yaşı yok”

Bayramoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Karagöz, sadece Ramazan ayında sahnelenen bir sanat olarak görülse de durum böyle değildir. Karagöz, yılın 365 günü seyirciyle buluşması gereken bir sanattır. Davet edildiğimiz her yere giderek, bu sanatı ve Türk tiyatrosuna ait farklı türleri yaşatmak için çaba sarf ediyoruz. Dedeler, babalar ve torunlar bir araya gelerek Karagöz’ü izleyebilir. Karagöz’ün tanımlanabilir bir yaşı yoktur. Karagöz, herkesin kahramanıdır. Bu nedenle, kültürel erozyon yaşadığımız bu dünyada, kahramanlarımızı ve kültürümüzü çocuklarımıza ve nesillerimize dersler verici öykülerle tanıtmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

– Haber Özeti Sonu –

Afrika’dan gelen bir gelin Rize’ye adım attı

Sıradaki haber:

Afrika’dan gelen bir gelin Rize’ye adım attı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.