h Dolar 34,0956 % 0.17
h Euro 38,0820 % 0.17
h Sterlin 45,3352 % -0.02
h Altın (Gr) 2.832,82 %0,14
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • İpucu
  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk ne zaman kutlandı? Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk ne zaman kutlandı? Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Google, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü özel bir doodle ile kutladı. "Dünya Kadınlar Günü" olarak da bilinen 8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan uluslararası bir gündür. Türkiye'de ise bu özel gün ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Günün kökeni, 1857'de New York'ta bir dokuma fabrikasındaki kadın işçilerin başlattığı greve dayanır ve 8 Mart, bu olayın anısına Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Dünya Kadınlar Günü 2017 doodle’ıyla, Google özel bir tema hazırlayarak bu anlamlı günü kutladı. “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak da bilinen 8 Mart, her yıl uluslararası düzeyde kutlanan bir gündür. Google, her yıl olduğu gibi bu özel gün için özel bir doodle tasarımı hazırlayarak, bütün haberleri tek bir çatı altında topladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Türkiye’de ise bu özel gün ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Dünya Kadınlar Günü’nün kökeni acı bir tarihe dayanmaktadır. Hem dünyada hem de Türkiye’de 1910’larda başlayan bu kutlamalar, kadın hakları ve eşitlik mücadelesinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. 8 Mart, kadınların sosyal, ekonomik ve politik hakları için yapılan mücadeleleri anmak ve desteklemek amacıyla her yıl dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanır.

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi

New York’ta bulunan bir dokuma fabrikasında, 8 Mart 1857 tarihinde başlayan ağır çalışma koşulları, uzun iş günleri ve düşük ücretlere karşı kadın işçilerin başlattığı grev, tarihi bir döneme işaret eder. Kadınlar, daha iyi çalışma koşulları, 10 saatlik iş günü, eşit işe eşit ücret talepleriyle greve çıktılar. Ancak grev sırasında çıkan şüpheli bir yangın, 129 kadının hayatını kaybetmesine sebep oldu. Bu trajik olay, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına neden oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in önerisi üzerine, 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de ilk defa anıldı. Daha sonra 1921’de Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, anmanın tarihi 8 Mart olarak değiştirildi. ABD’de de 1960’lı yıllarda kutlanmaya başlanan bu anlam dolu gün, Birleşmiş Milletler tarafından 1977’de resmi olarak ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kabul edildi.

 

Türkiye’de İlk 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanmıştır?

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ilk olarak 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Ancak 1975 yılında, “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programının etkisiyle daha geniş katılımlı ve toplu kutlamalara dönüştü, sokaklara taşındı. Türkiye’de 1975 yılında düzenlenen “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi, bu dönemin başlangıcını simgeliyor. 12 Eylül Darbesi’nin ardından cunta yönetimi tarafından dört yıl boyunca herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. Ancak 1984’ten itibaren, çeşitli kadın örgütleri tarafından her yıl “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlamaları devam etmektedir.

Nazende Ne Anlama Gelir? Nazende Kelimesinin Anlamı Nedir? Nazende Ne Demek TDK

Sıradaki haber:

Nazende Ne Anlama Gelir? Nazende Kelimesinin Anlamı Nedir? Nazende Ne Demek TDK

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.