h Dolar 34,1251 % 0.29
h Euro 38,0933 % 0.29
h Sterlin 45,4944 % 0.36
h Altın (Gr) 2.873,00 %1,56
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • İpucu
  • Hazar İsminin Anlamı Nedir? Hazar İsmi Kuran’da Geçer Mi? Hazar dinde ne demek ve nereden gelir?

Hazar İsminin Anlamı Nedir? Hazar İsmi Kuran’da Geçer Mi? Hazar dinde ne demek ve nereden gelir?

Hazar, Türkiye'de kadın ve erkek ismi olarak kullanılan, Türkçe'ye Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Hazar, "huzur" kelimesi ile aynı kökten türetilmiş olup barış, güven, ayrılık ve Hazar Kağanlığı gibi anlamları içerir. Türkiye İsimler Listesinde 1405. sırada bulunan Hazar ismi, son beş yılda özellikle "Doğukan Hazar" adını kullanan kişilerde artış göstermiştir. Hazar, Kuran-ı Kerim'de geçmeyen dini açıdan uygun bir isimdir.

Hazar, ülkemizde hem kadın hem erkek ismi olarak kullanılan bir isimdir. Aynı zamanda Avrupa’daki bir denizin adı olan Hazar kelimesi, yerel Türkçe’de farklı anlamlara gelmektedir. Hazar isminin anlamı nedir ve Kuran-ı Kerim’de geçiyor mu? Merak edenler için detaylı bir araştırma yaptık.

Hazar ismi Türkiye’de yaygın olarak kullanılan isimlerden biri değildir. Türkiye İsimler Listesinde 1405. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Hazar adını taşıyan kişi sayısı 5632’dir, ve bu kişilerin 1000’e yakını İstanbul’da yaşamaktadır. Son beş yılda ”Doğukan Hazar” ismini kullananların sayısında bir artış gözlemlenmiştir.

 

Hazar İsminin Anlamı Nedir?

 

Hazar kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir ve “huzur” kelimesi ile aynı kökten türetilmiştir. Bu kelime, bir yeri mesken tutmuş veya yurt edinmiş halkları tanımlamak için kullanılır ve göçebe kelimesinin zıt anlamına gelir.

Hazar kelimesinin diğer anlamları şu şekildedir:

1. Barış, sulh, huzur.

Not: Hazari kelimesi, barışla ilgili olan, huzurlu anlamlarına gelir. Osmanlı Döneminde İstanbul, Bursa, Edirne gibi büyük şehirlerde ikamet eden kişiler için kullanılan Hazari kelimesi, ”şehirli, medeni, uygar, kentli” anlamına gelmektedir.

2. Bir ülke ya da toplumdaki barış ve güven ortamı.

Not: Arap kültüründe ”seferde ve hazarda” tabiri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tabirde Hazar ismi ”evde – memlekette olma, güvende olma” anlamına gelir.

3. Ayrılık, firak.

Hazar kelimesi şiirlerde ayrılık ve özlem anlamlarında kullanılır.

4. Hazar Kağanlığı

Hazar kelimesi aynı zamanda bir Türk Devleti olan Hazar Kağanlığı’nı ifade eder. Hazar Kağanlığı, 651 yılında kurulmuş ve adını 11. yüzyıla kadar hüküm sürmüş olan Hazar Kağanlığı’ndan almıştır.

 

Hazar İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Çocuklarına orijinal ve farklı bir isim seçmek isteyen anne-babalar, bu isimlerin Kuran-ı Kerim’de geçip geçmediğini sıklıkla merak ediyorlar. Yapılan incelemeler sonucunda, Hazar isminin Kuran-ı Kerim’de geçmediği tespit edilmiştir. Bu ismin hem erkek hem de kız çocuklarına verilmesi, dini açıdan uygun ve caizdir.

Tebbet Süresi Okunuşu Ve Anlamı? Tebbet Süresi Ne İçin Okunur?

Sıradaki haber:

Tebbet Süresi Okunuşu Ve Anlamı? Tebbet Süresi Ne İçin Okunur?

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.