h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Geçmişte popüler olan bir yaşam tarzı, artık sadece nostalji olarak kalıyor

Geçmişte popüler olan bir yaşam tarzı, artık sadece nostalji olarak kalıyor

Türkiye'de develer, yük taşımaktan kültür hizmeti vermeye dönüştü. Aydın, en fazla deve varlığına sahip il olurken, erkek develer arenalarda güreş yaparak, dişi develer ise turistlere binme ve fotoğraf çektirme gibi aktivitelerle sahiplerine gelir sağlıyor. Deveciler, özellikle şenliklerde ve festivallerde talebin artmasıyla iyi bir gelir elde ediyor. Deve turları düzenlenerek vatandaşlar nostalji yaşarken, bu ilgi devecilere ekonomik fırsatlar sunuyor.

Türkiye’de, geçmişte yük taşımacılığında kullanılan develer, zamanla kültürel bir hizmet sunmaya başladı. Özellikle Aydın ilinde, en fazla deve popülasyonunun bulunduğu bir yerde, erkek develer güreşerek, dişi develer ise yerli ve yabancı turistleri gezdirerek sahiplerine gelir sağlıyor.
Yörük kültürünün yaygın olduğu bölgelerde, lüks arabalara tercih edilen bu uysal develer, düğünlerde gelin veya sünnet çocuğunun taşınmasında önemli bir rol oynuyor ve sahiplerine ciddi bir gelir kaynağı sağlıyor. Özellikle festivallerde yer alan deve turları, çocuklar ve yetişkinler başta olmak üzere pek çok kişinin ilgisini çekiyor ve Aydın’da deve yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.
Develere binmek için yaklaşık 100 TL ödenen bu turlarda, 100 metre civarında bir mesafede gezi yapılıyor ve deveciler buradan kazandıkları gelirle geçimlerini sağlıyorlar. Deveciler, “Develerimiz, Yörük kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak yerleşik hayata geçişle birlikte Yörük kültürü unutulmaya başladı. Aydın’da birçok insan, hayvancılık geleneğinden vazgeçerek şehir hayatına uyum sağladı. Ancak deve yetiştirme geleneği halen devam ediyor. Özellikle şehir merkezlerindeki festivallerde, yeni nesil deve binmeye büyük ilgi gösteriyor. Bu talep üzerine deve turları düzenlemeye başladık. 3-4 dakika gibi kısa mesafeler için kişi başı 100 TL ücret alıyoruz. Yoğun talep sayesinde iyi bir gelir elde ediyoruz. Vatandaşlar nostalji yaşarken, hem deve turu yapıyor hem de anı fotoğrafı çektirip hatıra biriktiriyor. Develere olan ilgi, bizim için bir geçim kaynağı oluyor” şeklinde konuştu.

Bursa’da sevinçli bir şekilde mübarek 3 ayların karşılanması

Sıradaki haber:

Bursa’da sevinçli bir şekilde mübarek 3 ayların karşılanması

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.