h Dolar 34,0862 % 0.2
h Euro 38,1366 % 0.2
h Sterlin 45,4834 % 0.36
h Altın (Gr) 2.846,05 %0,61
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Osmanlı Sultanı 1. Abdülhamid’in soyağacı tablosu restore ediliyor

Osmanlı Sultanı 1. Abdülhamid’in soyağacı tablosu restore ediliyor

Milli Saraylar Resim Müzesi'nde yer alan Sultan I. Abdülhamid dönemine ait 'soyağacı' tablosu restore ediliyor. Tablo, padişah portrelerinin madalyonlar içinde verildiği ve bir ağaç üzerinde kurdelelerle birbirine bağlandığı bir kompozisyon sunuyor. Tablonun restorasyon işlemleri yaklaşık 1 yıl süreceği ve tamamlandıktan sonra Milli Saraylar Resim Müzesi'nde sergileneceği planlanıyor. Tablonun arkasında Sultanahmet Camii ve meydanının resmedildiği belirtildi.

Milli Saraylar Resim Müzesi’nde Sultan 1. Abdülhamid dönemine ait ‘soyağacı’ tablosu restore ediliyor. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, tablonun padişah portrelerini içeren madalyonlarla süslenmiş bir ağaç şeklinde tasarlandığını ve arka kısmında Sultanahmet Camii’nin resmedildiğini belirtti.

Milli Saraylar Resim Müzesi’nde sergilenmek üzere hazırlanan eserler arasında yer alan 18. yüzyıla ait ‘soyağacı’ tablosu, Sultan I. Abdülhamid döneminde yapılmış önemli eserlerden biri olarak öne çıkıyor. Üç ‘soyağacı’ temalı eserden biri olan tablo, 8 kişilik bir uzman ekibi tarafından titizlikle restore ediliyor. Diğer iki tablonun yurt dışında olduğu biliniyor. Tabloda, Osmanlı’nın 27. padişahı olan Sultan I. Abdülhamid’in portresi, madalyon çerçeveler içinde ağacın dallarına yerleştirilmiş durumda. Portreler, kurdelelerle birbirlerine bağlanmış şekilde sergileniyor. En üstte Osman Gazi, en altta ise Sultan I. Abdülhamid yer alıyor. Tablonun arka tarafında ise Sultanahmet Camii ve meydanının resmi bulunuyor. Tablonun restorasyonu yaklaşık olarak 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor ve ardından Milli Saraylar Resim Müzesi’nde sergilenecek.

Tablo hakkında bilgi veren Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, bu türün ilk örneğini teşkil eden “soyağacı” tablosunun padişah portrelerini içeren madalyonlarla süslendiğini ifade etti. Ayrıca tablonun arka kısmında Sultanahmet Camii ve mevkii resminin yer aldığını belirtti. Eserlerin atölyeye gelmeden önce restorasyon ihtiyaçlarının belirlendiğini ve ihtiyacı olan eserlerin atölyeye nakledildiğini söyledi. Tablonun sürecinin restorasyon ihtiyacı olan ağır bir durumda olduğunu ve üzerinde bozulmalar mevcut olduğunu belirten Biga, çalışmaların mikroskop çekimleri ve diğer tekniklerle belgeleme süreciyle başladığını ve ardından restorasyon işlemlerine geçildiğini açıkladı. Tablonun restore edildikten sonra tekrar belgelenmesi ve sergileneceği alanın belirlenmesinin ardından nakli gerçekleştirileceğini söyledi.

Milli Saraylar Tablo Restorasyon bölümünde çalışan Esra Eraslan ise restorasyon çalışmaları hakkında konuşarak, tablonun atölyeye geldiğinde belgeleme çalışmalarının yapıldığını ve analiz çekimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Şu anda yüzey temizliği aşamasında olduklarını ve yaklaşık olarak bir yıl sürebileceğini düşündüklerini ifade etti. Tablonun boyutu ve hasarlı durumu nedeniyle sürecin uzun olabileceğini söyledi. Tablonun yaklaşık 2 ay önce atölyeye geldiğini ve 7 metrekarelik bir eser olduğunu açıkladı.

Kaynak: Vakit.com.tr

Sultan Birinci Abdülhamid’in soyağacı tablosu restore ediliyor

Sıradaki haber:

Sultan Birinci Abdülhamid’in soyağacı tablosu restore ediliyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.