h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a

Tarihi büyük bir saygısızlık

Kırşehir'de tarihi caminin çeşmesine sprey boyalarla yazı yazılarak çeşme altına ayakkabı konuldu. Bir grup tarafından ihmal edilen çeşme, bir öğretmenin çabalarıyla temizlendi. Kırşehir'de bulunan ve 1820'li yıllarda yapıldığı bilinen çeşme, öğrencilerle paylaşılırken tarihi objelere sahip çıkmanın önemi vurgulandı. Öğretmen, 18 çeşmenin tahrip edildiğini söyledi ve tarihin korunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çevredeki çocuklar ve farklı insanların çöplerini çeşme altına attığı ifade edildi. Eski yazıların ise okunamaz hale geldiği görüldü.

Kırşehir’de, bir grup kişi tarihi bir caminin çeşmesine sprey boya ile yazılar yazarak çeşmenin altına ayakkabı koymuş. Medrese Mahallesi’nde bulunan ve 1820’li yıllarda inşa edildiği bilinen bu tekke çeşmesi, sosyal bilgiler öğretmeninin dikkatini çekmiş. Şenol Dönmez adlı öğretmen, öğrencilerine şehrin tarihi hakkında bilgiler vererek onları gezdirmiş ve 1820 yılında yapılan bu tarihi çeşmenin temizlenmesini ve tarihe sahip çıkılmasını sağlamış. Kırşehir genelinde 18 çeşmenin, bilinçsiz kişiler tarafından tahrip edildiğini belirten Dönmez, “Tarihi mekanları öğrencilerime gezdiriyorum. Halk bu çeşmeyi imaret çeşmesi olarak biliyor, fakat aslında tekke çeşmesi olduğunu gördüm ve şaşkınlık içinde kaldım.” demiş.

19. yüzyılda inşa edilen ve tarihe sahip çıkmanın bir sorumluluk olduğunu anlatan Dönmez, Kırşehir’de Osmanlılar döneminde yapılan bir çeşme hakkında bilgi vermiş ve yeni neslin tarihi objelere sahip çıkmasının önemini vurgulamış. “Çeşme tek cepheli ve kesme taştan yapılmış. Şu anki durumu ise kötü durumda. Öğrencilerimle birlikte gezerken utanç duydum. Bu tür yapıların restore edilmesi gerekiyor. Kırşehir’de bu durumda olan 18 çeşme tespit ettik. Birçoğu kullanılmamakta. Bu eserleri atalarımız yapmış ve bizlere emanet etmiş. Çocuklarımızın da bu eserleri sahiplenip tarihlerini öğrenmeleri gerekiyor. Sprey boya ile tarihi zarara uğratanlar hakkında ise söylenecek bir şey yok.” şeklinde konuşmuş.

Bölgede temizlik yapan öğretmen Dönmez ve çocuklar, çeşmenin altına çocukların ve diğer kişilerin atıklarını attığını ve öğretmenin duyarlılığıyla farklı bir çalışma yaptıklarını belirtmişler. Çeşmedeki eski yazıların ise okunamayacak şekilde bozulduğu görülmüş.

ERGES Konağı, geçmişin izlerini koruyarak tarihe ışık tutuyor

Sıradaki haber:

ERGES Konağı, geçmişin izlerini koruyarak tarihe ışık tutuyor

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.