h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a

Türk sinemasının son ustalarından biri

Trabzonlu 85 yaşındaki Mahmut Efeoğlu, mesleği olan bakırcılığa 75 yıl önce başladı ve 65 yıldır camiler için minare âlemi yapmaktadır. Kendisi Türkiye'nin en yaşlı minare âlemi ustalarından biridir ve hala aktif olarak çalışmaktadır. Efeoğlu, yaptığı alemlerin diğerlerinden farklı olduğunu belirterek, altın varak kullanarak uzun ömürlü ve parlak alemler yapmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ödüllendirilmiş olan Efeoğlu, Türkiye'nin birçok şehrinde camilerin alem ihtiyacını karşılamaktadır.

Trabzon’da başladığı bakırcılık mesleğine 75 yıl önce adım atan ve 65 yıldır camiler için minare âlemleri yapan 85 yaşındaki Mahmut Efeoğlu, bu mesleğin son ustalarından biridir.

Mahmut Efeoğlu tarafından yapılan minare âlemleri, Türkiye’nin birçok şehrindeki camileri süslemekte ve Trabzonlu âlem ustasının adını duyurmaktadır. 2020 yılında Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri ödül töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödülle onurlandırıldı. Türkiye’nin en yaşlı minare âlemi ustalarından biri olan Efeoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen hala çekiç sallamaktadır. Sanatını icra etmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Efeoğlu, “Şu anda 85 yaşındayım. Bakırcılık baba mesleğim. 10 yaşından beri, yani 75 yıldır bakır imalatıyla uğraşıyorum. Mesleğime mutfak eşyaları ve bakır düğün çeyizleri yaparak başladım. Minare âlemi yapımında ise 65 yılımı geride bıraktım. 20 yaşındayken minare âlemi yapmaya başladım. Bir gün yanıma bir usta olan Hüseyin geldi ve bana ‘Bana bir minare âlemi yapacaksın’ dedi. Ben de ona yapamayacağımı söyledim. O da ‘Bakırcılığı, yoğurt kazanlarını ve bakraçları yapan sen, minare âlemi de yaparsın’ dedi. Bunun üzerine ona ‘Planı getir’ dedim ve sonra bana bir plan sundu. 2,5 metre boyunda bir alem yaptım. O da ‘Çok güzel yapmışsın, seni bırakmam’ diyerek benim mesleğe adım atmamda yardımcı oldu. Daha sonra işimi geliştirdim. İstanbul’dan başlayarak Türkiye’nin her vilayetine cami âlemi yaptım. Allah’a şükürler olsun, sanatımdan memnunum. Cumhurbaşkanı beni Ankara’ya çağırdı ve minare âlemi ustası olduğum için bana ödül verdi” şeklinde konuştu.

Efeoğlu tarafından yapılan alemlerin diğer alemlerden farklı olduğunu belirten Efeoğlu, “Türkiye genelinde bildiğim kadarıyla benim gibi bu sanatı icra eden başka kimse yok. Alemlerin üstü altın varakla kaplı, yüzlerce yıl boyunca rengini koruyarak altın gibi parlar. İlk başladığımızda altın varak kullanamıyorduk, ancak yağlı boya kullanarak çalışıyorduk. Ancak daha sonra altın varak kullanmaya başladık. Dolayısıyla yıllardır altın varak kullanıyorum. 3,5 metre uzunluğunda alem yapabildiğimiz oldu ve hatta bazen kapıdan sığmıyorlar” şeklinde konuştu.

Attouda Antik Kenti ve Hisar köyü, “En İyi Turizm Köyü” ödülü için aday gösterildi

Sıradaki haber:

Attouda Antik Kenti ve Hisar köyü, “En İyi Turizm Köyü” ödülü için aday gösterildi

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.