h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Kültür Sanat
  • Türkiye’de sadece Elazığ’da var: 5 bin fincanla Guinness’e girmeye hazırlanıyor

Türkiye’de sadece Elazığ’da var: 5 bin fincanla Guinness’e girmeye hazırlanıyor

Elazığ'da bulunan Kahve Fincanı Müzesi, 5 bin eserle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk ve Ara Güler gibi ünlü isimlere ait fincanlar ile İngiltere'den Osmanlı'ya gönderilen kahve fincanları sergileniyor. Müze kurucusu Ahmet Bulut, hedeflerinin Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek olduğunu belirtti. Müzedeki fincan sayısının 5 binden fazla olduğunu ifade eden Bulut, müzenin hem tarihi hem de güncel fincanlara ev sahipliği yaptığını söyledi. Müzede en kıymetli fincanın, Atatürk'e halk evinde ikram edilen kahve fincanı olduğu vurgulandı.

Elazığ’da bulunan ve Türkiye’nin tek ‘Kahve Fincanı’ Müzesi olan kuruluş, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk, Ara Güler gibi ünlü isimlere ait fincanlar ile Osmanlı’ya gönderilen kahve fincanlarının da sergilendiği müze, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Elazığ Turizm, Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Bulut tarafından 2 yıl önce açılan Kahve Fincanı Müzesi, 29 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyet’in 100. yılında kapılarını ziyaretçilere açtı. Tarihi Harput Mahallesi’nde bulunan müze, haftanın 6 günü Elazığlılar için vazgeçilmez bir durak haline geldi. Müzede, İngiltere’den Osmanlı’ya gönderilen fincan ve Harput kazılarında bulunan Türk takvimli fincanlarla birlikte ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in kahve fincanları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ ziyaretinde kullandığı fincan da yer alıyor. Müze kurucusu Ahmet Bulut, hedeflerinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek olduğunu belirterek, açılış öncesi 2023 fincan hedeflediklerini ancak şu anda 5 binden fazla fincanın müzede bulunduğunu söyledi.

Elazığ Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Bulut, Kahve Fincanı Müzesi’ni kurma fikirlerinin yaklaşık 2 yıl boyunca üzerinde tartışıp sonunda hayata geçirdiklerini ifade etti. Müzenin cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 29 Ekim’de açıldığını belirten Bulut, şu anda Elazığ’a eşsiz bir müze kazandırdıklarını dile getirdi. Başkan Bulut, dünyada ve Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir müzeden bahsettiklerini ve başlangıçta 2 bin 23 fincan hedefleri olduğunu ancak şu an 5 binden fazla fincanları olduğunu belirtti. Müze aynı zamanda bir hatıra müzesi olarak da hizmet veriyor ve ziyaretçilerin fincanlarına isimlerini yazdıklarını aktardı. Müzede dolaplar ve ışıklandırmalar kurulduğunu belirten Bulut, bundan sonra ne olacağını bilemediklerini çünkü fincan akışının devam ettiğini söyledi. Hedeflerinin rekorlar kitabına girmek olduğunu vurgulayan Bulut, fincan sayısının artmasıyla birlikte daha iyi olacağını ve kendilerine ulaşılamayacağını düşündüğünü ifade etti.

Başkan Bulut, müzeye gelen fincanlar arasında tarihi ve güncel fincanların bulunduğunu belirtti. İngiltere’den Osmanlı’ya gönderilen fincan ve Harput kazılarında bulunan 12 hayvanlı Türk takvimli fincanın önemli olduğunu söyleyen Bulut, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ’da ziyaretinde kullandığı fincanın ise müze için çok kıymetli olduğunu ifade etti.

“Geçmişten bugüne Erzurum Basını” kitaplaştı

Sıradaki haber:

“Geçmişten bugüne Erzurum Basını” kitaplaştı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.