h Dolar 34,0760 % 0.16
h Euro 38,0954 % 0.16
h Sterlin 45,3199 % -0.05
h Altın (Gr) 2.834,81 %0,21
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Ara tatilde dikkat edilmesi gereken bir konu: Bilgisayar kullanımıyla gelen göz yorgunluğu!

Ara tatilde dikkat edilmesi gereken bir konu: Bilgisayar kullanımıyla gelen göz yorgunluğu!

Denizli Özel Egekent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Çıplak, yarıyıl tatiliyle birlikte çocukların daha fazla bilgisayar başında vakit geçirdiğini söyledi. Bu durumun, Z kuşağının göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dr. Çıplak, göz ağrısı, bulanık görme, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıktığını açıkladı. Özellikle çocuklarda ekran göz yorgunluğunun gözle görme gücünün azalmasına neden olduğunu dile getiren Dr. Çıplak, çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin miyopluk oluşumu için risk taşıdığını belirtti. Bu nedenle çocuklara, uzağa bakmaları ve dinlenmeleri tavsiye edildi.

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte çocukların bilgisayar başında daha fazla vakit geçirdiğini belirten Denizli Özel Egekent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Çıplak, Z kuşağının bilgisayar, akıllı telefon ve diğer dijital cihazları kullanırken göz yorgunluğu, kuru ve tahriş olmuş gözler, göz ağrısı, bulanık görme, gözlerde kızarıklık ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşadığını ifade etti.

Op. Dr. İbrahim Çıplak, ara tatillerde bilgisayar ve ekran kullanımına bağlı göz yorgunluğuna dikkat çekerek “Ekran ve bilgisayar göz yorgunluğu, gözlerimizin ve beynimizin bilgisayar ekranındaki karakterlere, kağıt üzerindeki karakterlere göre farklı tepkiler vermesinden kaynaklanır. Gözlerimiz, net bir şekilde belirlenmiş sınırları olan kağıt üzerindeki materyale odaklanmada çok az sorun yaşar, ancak bilgisayar ekranındaki karakterler aynı kontrast ve netlik derecesine sahip değildir.” dedi.

Uzman Dr. İbrahim Çıplak, artan ekran süresinin özellikle çocuklarda miyop (uzağı görememe) riskini artırdığını vurgulayarak “Çocuklarda günde 2 saatten fazla bilgisayar veya dijital ekran kullanmak, çıplak gözle 3 saat güneşe bakmaktan aynı etkiyi yaratabilir. Ekranın üst kenarının, göz hizasında veya biraz altında olması gerektiği ve ekran ile göz arasındaki mesafenin 45-60 santimetre olmasıyla çocukların yarıyıl tatilinde mümkün olduğunca dinlenerek ekranlardan uzak durması gerektiğini” önerdi.

Yeni bir yöntemle tümörlerin ışın tedavisiyle yok edilebileceği kanıtlandı

Sıradaki haber:

Yeni bir yöntemle tümörlerin ışın tedavisiyle yok edilebileceği kanıtlandı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.