Video Galeri
Gaziantep’teki Medical Point Hastanesi’nin Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal, böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların neden olduğu zehirleyici etkiler hakkında bilgi verdi. Büyükbakkal, böbreklerin yapısı ve işlevleri nedeniyle toksisite riskine en fazla maruz kalan organ olduğunu belirtti. Nefroloji uzmanı, “Nefrotoksisite, böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı zehirleyici etkilerdir. Bu etkiye neden olan maddelere nefrotoksik denir. Çoğu ilacın nefrotoksik etkisi, böbrek tedavisi gören veya görmüş olan hastalarda daha sık görülür. Bazı ilaçlar böbrek fonksiyonlarını birçok şekilde etkiler” dedi.
Dr. Büyükbakkal, böbrek fonksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarını örneklerle açıkladı. Ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları, ağır metaller (civa, kurşun, kadmiyum gibi) ve yüksek dozda ve uzun süreli kullanılan kemoterapotik ilaçlar böbrek hasarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca bazı bitkisel ürünlerin de toksik etkileri olabileceğine dikkat çekti.
Hipersensitivite reaksiyonlarının da böbrek hasarına neden olabileceğini belirten Uzman Doktor, bu reaksiyonların kimyasal dozuna bağlı olmadığını ve vücudun aşırı duyarlılığının sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Örnek olarak penisilin, sülfonamid ve rifampisin gibi ilaçları gösterdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Büyükbakkal, bitkisel ürünlerin böbrek üzerindeki etkilerine de değindi. Son yıllarda daha fazla insanın tamamlayıcı ve bütünleştirici tıbba yönelmesiyle birlikte, bitkisel ürünlerin doğal ve güvenli olduğu düşünülerek hastalar tarafından sıkça kullanıldığını ifade etti. Ancak, birçok vaka raporunda bitkisel ürünlerin böbrek hasarına neden olduğu bildirildi. En bilinen bitkisel ürün kaynaklı böbrek hasarı olan aristoloşik asit nefropatisine değinen Büyükbakkal, birinci basamak hekimlerinin bu tedavilerin potansiyel risklerine dikkat etmelerini ve hastalarını bitkisel ilaç kullanımı konusunda sorgulamalarını önerdi.
Büyükbakkal, aristoloşik asitlerin özellikle aristolochia türü bitkilerde bulunduğunu ve bu bitkilerin kullanımının ileri derecede böbrek yetmezliği ve üroepitelyal karsinoma yol açabilecek interstisyel nefrite neden olabileceğini belirtti. Aristoloşik asit içeren bitkisel ürünlere izin verilmemesine rağmen, bu ürünlerin hala internet üzerinden satıldığını ve sağlık risklerine ilişkin farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Büyükbakkal, doktor önerisi dışında bitkisel ürünlerin kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Yozgat’ta bağımlılıkla savaşa odaklı sergi ziyaretçilerini bekliyor!
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.