h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Çakıl Taşı Hissi Yaratan Morton Nöroması Ayak Altını Etkiliyor

Çakıl Taşı Hissi Yaratan Morton Nöroması Ayak Altını Etkiliyor

Ayak parmakları arasında hissedilen ağrı ve yanmanın nedeni olan morton nöroma hastalığı, yaşam kalitesini düşürebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, bu rahatsızlıkla ilgili önemli bilgiler verdi. Kurnaz, hastalığın belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti. Morton nöroma tedavisinde uygun ayakkabı seçimi, özel tabanlıklar, fizik tedavi programları ve cerrahi seçenekler kullanılıyor. Hastaların durumlarına göre tedavi planı özelleştiriliyor.

Ayak Parmağı Ağrısı ve Yanma ‘Morton Nöroması’ Belirtisi Olabilir – Ayakta Çakıl Taşı Var Gibi Hissedebilirsiniz!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, ayak parmakları arasında hissedilen ağrı ve yanmanın, ayak altında çakıl taşı varmış gibi hissettiren rahatsızlığın ’morton nöroması’ hastalığının habercisi olabileceğini söyledi. Hastalığın kişinin yaşam kalitesini düşürebileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Kurnaz, belirtilerin görülmesi halinde bir hekime başvurulmasını tavsiye etti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, ayak ağrılarının günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, bu ağrıların çoğunun ayaklardaki sinirlerin sıkışması veya tahriş olmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Ayakların kemik ve hareketi sağlayan tendonlar ile pek çok bağ dokusu içerdiğini söyleyen Doç. Dr. Kurnaz, bacaklardan aşağı doğru uzanan kasların buradaki kas gruplarıyla birlikte ideal şekilde çalışmasının önemini vurguladı. Ayağın altında meydana gelebilecek herhangi bir sorunun tüm vücudu etkileyebileceğini belirtti.

Özellikle ayak tabanında ortaya çıkan morton nöromasına değinen Doç. Dr. Kurnaz, bu sinirin ayak parmakları arasındaki ortak bir noktada baskı altında kalmasıyla gelişen bir durum olduğunu söyledi. Bu durumda sinirin inflamasyona uğrayarak genişlediğini belirtti. Genellikle üçüncü ve dördüncü parmaklar arasında ağrı ve yanma hissiyle kendini gösteren nöromanın belirtilerini açıklayan Doç. Dr. Kurnaz, bölgede şişlik ve dokunmaya karşı hassasiyet, ayak parmaklarında karıncalanma veya uyuşma hissi, ayakta baskı değişiklikleri, özellikle ayakkabı giyildiğinde veya uzun süre yürüdükten sonra artan ağrı, ayağın altında çakıl taşı varmış hissi gibi belirtiler olduğunu sıraladı.

Morton nöromasının ayak sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilen bir durum olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kurnaz, erken tanı ve uygun tedaviyle semptomların hafifletilebileceğini ve ilerlemenin önüne geçilebileceğini belirtti. Ayakkabı seçiminin ve özel tabanlıklar gibi ortezlerin kullanımının nöroma kaynaklı baskıyı azaltarak rahatlama sağladığını ifade etti. Ayrıca, anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesicilerin nöroma kaynaklı ağrı ve yanma hissini kontrol altına alabileceğini söyledi. Fizik tedavi programlarıyla ayak ve ayak bileği kaslarını güçlendirmenin semptomları hafifletmede yardımcı olduğunu belirtti. İleri durumlarda veya diğer tedavilere yanıt vermeyen durumlarda cerrahi seçeneklerin düşünülebileceğini sözlerine ekledi. Cerrahi girişimlerin sinirin serbest bırakılması veya çıkarılması amacıyla yapılabileceğini ve hastanın durumuna göre farklılık gösterebileceğini belirtti.

Her hastanın farklı olduğunu ve tedavi planının bireyin durumuna göre özelleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz, şiddetli ağrı veya rahatsızlık hissi yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneliyle görüşmelerini tavsiye etti.

Grip uzmanlarından önemli uyarılar!

Sıradaki haber:

Grip uzmanlarından önemli uyarılar!

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.