h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Diş hekimi Yüksel: ‘Stresin sebep olduğu diş gıcırdatmanın oranı yüzde 90’dır’

Diş hekimi Yüksel: ‘Stresin sebep olduğu diş gıcırdatmanın oranı yüzde 90’dır’

Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, diş sıkma ve gıcırdatmanın çoğunlukla stres kaynaklı olduğunu belirtti. Hastalığın çocuklar ve yaşlılar arasında sıkça görüldüğünü ifade eden Yüksel, tedavi yöntemlerini de anlattı. Diş sıkmanın nedenlerini ve tedavi seçeneklerini açıklayan Yüksel, özellikle şeffaf plak kullanımının etkili olduğunu söyledi. Tedavi seçeneklerinin yanı sıra diş gıcırdatmanın çocukluk ve ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü de vurguladı.

Stres Nedeniyle Artan Diş Sıkma ve Gıcırdatma Hastalığı Hakkında Diş Hekimi Bilgilendiriyor

Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, son zamanlarda yaygınlaşan diş sıkma ve gıcırdatma sorunu hakkında açıklama yaptı. Bu sorunun çocuklar ve yaşlılar arasında sıkça görüldüğünü belirten Yüksel, bunun nedeninin yüzde 90 oranında stres olduğunu vurguladı.

Yüksel, “Hastaların bilmesi gereken bir şey var: Diş gıcırdatma nın yüzde 90’ı stres kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra hastada merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar, Parkinson, Serebral Palsi, epilepsi ve Down Sendromu gibi rahatsızlıklar veya hastanın beslenme düzeni gibi sindirim sistemini etkileyen faktörler de olabilir. Hastalarımızın psikolojik rahatsızlıklarından kaynaklanan hiperaktivite, endişe ve tedirginlik gibi durumlar da dişlerini sıkmalarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra dişle ilgili bir sorun da diş gıcırdatma nedeni olabilir. Örneğin, kötü yapılmış protezler, dolgular veya yüksek düzeyde dolgular diş sıkma sorununa yol açabilir” dedi.

Diş gıcırdatmanın tedavisi için öncelikli olarak hastaya eklemlerine gereğinden fazla yük bindirmemesi ve zorlamaması gerektiği konusunda bilgilendirme yapıldığına dikkat çeken Yüksel, “Örneğin, ağız açarken fazla zorlanmamak gerekiyor. Bunun dışında hastaların en çok başvurduğu yöntem şeffaf plak tedavisidir. Ölçü alınarak hastaya özel plaklar üretiyoruz. Hastalar bu şeffaf plakları mutlaka gece kullanmalıdır. Stresli olan hastalara ise gündüz kullanmalarını da öneriyoruz. Diğer bir tedavi yöntemi ise farmakolojik tedavi. Kas gevşeticiler kullanılarak hastaların tedavisine yardımcı olunabilir. Bir diğer seçenek ise eklem splinti kullanmaktır. Bu, ortodontik bir tedavi gerektirir. Hastanın diş yapısında çarpışmalar varsa eklem splinti veya ortodontik tedavi uygulanabilir. Diş sıkma veya gıcırdatma sorunu daha sık çocukluk çağında ve yaşlılarda görülüyor. Çocukluk çağında hiperaktivite veya kıskançlık gibi durumlar nedeniyle bu sorun meydana gelebilir. Yaşlılarda ise kötü dolgular ve yüksek protezlerin olması en yaygın nedenlerdendir. Hem çocukluk hem de yaşlılık döneminde bu sorunun en büyük nedeni stres olarak öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

Diş Hekimi Yüksel: Stres, Diş Gıcırdatma Probleminin Yüzde 90’ından Sorumlu

Sıradaki haber:

Diş Hekimi Yüksel: Stres, Diş Gıcırdatma Probleminin Yüzde 90’ından Sorumlu

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.