h Dolar 34,2856 % 0.48
h Euro 37,2245 % 0.48
h Sterlin 44,7992 % 0.85
h Altın (Gr) 2.980,10 %0,89
h BIST100 9.052,01 %0,55
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Doç. Dr. Yılmaz: “Sağlığımızı önemseyelim, rahim ağzı tarama testlerimizi ihmal etmeyelim”

Doç. Dr. Yılmaz: “Sağlığımızı önemseyelim, rahim ağzı tarama testlerimizi ihmal etmeyelim”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Elif Yılmaz, rahim ağzı kanserinin önlenmesi için düzenli tarama testlerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar tarafından önerilen smear testi veya co-test taraması sayesinde rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebiliyor ve tedavi edilebiliyor. Ayrıca, rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsüne karşı aşı seçenekleri olduğunu belirten Yılmaz, sağlığımızı korumak için tarama testlerini ihmal etmememiz gerektiğini söyledi.

SBÜ Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Elif Yılmaz, kadınların sağlıklarını önemsemelerini ve rahim ağzı tarama testlerini ihmal etmemelerini vurguladı.

Uzmanlar, kadınlarda sıkça görülen üçüncü en yaygın jinekolojik kanser olan serviks kanserinin (rahim ağzı kanseri) aşılama ve tarama programları ile önlenebileceğini belirtiyor. Her üç yılda bir smear testi veya beş yılda bir co-test (smear +HPV) taraması yapılarak tarama önerilmektedir. Smear testi cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşında başlamalıdır. Rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörü olan HPV (Human Papilloma Virüs) aşısı ise 9-26 yaş arasındaki erkek ve kadınlara öneriliyor. SBÜ Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Elif Yılmaz, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı sebebiyle açıklamalarda bulundu.

“Sağlığımızı önemseyelim, rahim ağzı tarama testlerimizi ihmal etmeyelim”

Yılmaz, serviks kanserinin erken teşhis edilebilen ve tamamen engellenebilir bir kanser türü olduğunu ifade etti. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkan rahim ağzı kanseri hakkında şunları söyledi: “HPV virüsünün onkojenik tipleri rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri engellenebilen bir kanser türü olduğu için taramalarımızı düzenli olarak yaptırmalıyız. Cinsel olarak aktif olduktan sonra tarama testlerine başlamalıyız. Önerilen tarama yöntemi üç yılda bir smear testi veya beş yılda bir smear testi ile birlikte co-test (smear+HPV) şeklindedir. Günümüzde HPV virüsü için aşılama seçenekleri de bulunmaktadır. Cinsel aktiviteye başlamadan önce aşılama önerilmektedir. 9 yaşından itibaren 26 yaşına kadar hem kız çocuklarında hem erkek çocuklarında HPV aşısı önerilir. Ancak diğer yaş gruplarında da HPV aşılama seçenekleri mevcuttur. Bu konuda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Sağlığımızı önemseyelim, rahim ağzı tarama testlerimizi ihmal etmeyelim” şeklinde konuştu.

Yağmur ve kar yağmadı, hastalıklar arttı

Sıradaki haber:

Yağmur ve kar yağmadı, hastalıklar arttı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.