h Dolar 34,4676 % 0.32
h Euro 37,2859 % 0.32
h Sterlin 44,9401 % 0.71
h Altın (Gr) 2.997,87 %1,49
h BIST100 8.793,61 %-2,32
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Göz astarı görüntülemesinde bir dönüm noktası: “Kapsül Endoskopisi”

Göz astarı görüntülemesinde bir dönüm noktası: “Kapsül Endoskopisi”

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gök, ince bağırsak hastalıklarının tespit edilmesinde kullanılan kapsül endoskopi yöntemi hakkında bilgilendirme yaptı. Kapsül endoskopisi ile kolay ve etkili bir şekilde ince bağırsaktaki polip, kanser veya başka anormal oluşumların incelenip teşhis konulabileceğini belirten Uzm. Dr. Gök, yöntemin nedeni belirlenemeyen demir eksikliği anemisi, karın ağrısı, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı gibi sağlık sorunlarında kullanıldığını ifade etti. Ayrıca yöntemin, hastalığın tanımlanması, tedavi izleminin yapılması ve komplikasyonların (yan etkilerin) izlenmesi gibi durumlarda da yardımcı olduğunu söyledi. Kapsül endoskopiden önce hastaya bağırsak temizliği yapıldığını ve daha sonra yeme içme kısıtlamalarına uyulduğunu açıklayan Dr. Gök, yöntemin ince bağırsak darlığı, gebelik, kalp pili veya yutma problemi olanlarda uygulanmadığını belirtti.

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gök, ince bağırsak hastalıklarının tespiti için kullanılan kapsül endoskopi yöntemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
İnce bağırsak hastalıklarının teşhis edilmesinde son derece kolaylık sağlayan “Kapsül Endoskopisi” ile daha geniş bir alana ulaşıldığını vurgulayan Çamlıca Erdem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gök, bu yöntemin polip, kanser veya diğer anormal oluşumların incelenip teşhis edilmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca yöntemin birçok hastalığın tanısında yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.
Uzm. Dr. Mehmet Gök, kapsül endoskopisinin amacını şu şekilde sıraladı: Nedeni belirlenemeyen demir eksikliği anemisi, nedeni belirlenemeyen karın ağrısı, Crohn hastalığı tanısı ve tedavisinin izlemi, çölyak hastalığı tanısı, tedavinin etkinliği ve olası komplikasyonların izlemi, ince bağırsak tümörlerinin tanısı ve nedeni belirlenemeyen mide-bağırsak sistem kanamalarının tedavisinde bu endoskopi yöntemi kullanılıyor.
Kapsül endoskopisinin nasıl uygulandığıyla ilgili bilgi veren Mehmet Gök, hasta bir gün öncesinde bağırsak temizliği yapılması gerektiğini ve aç karnına gastroenteroloji bölümüne gidilmesi gerektiğini belirtti. Kapsülü yutturmadan önce hastaya sensör içeren bir yelek veya kemer giydirileceğini söyleyen Gök, daha sonra kapsülün hastaya bir bardak suyla yutturulacağını açıkladı. Kapsülü yuttuktan sonra 2 saat boyunca su içmenin ve 4 saat boyunca hafif sulu gıdaların tüketilmesinin izin verildiğini ifade etti. Hasta bu süre zarfında günlük yaşamına devam edebilir ve evinde kalabilir. Kapsül, markasına bağlı olarak saniyede 2-6 arasında resim kaydedebilir ve 10-12 saat süreyle çekim yapabilir. Kapsül, hasta tarafından ortalama 72 saat içinde dışkılama ile vücuttan atılır.
Kapsül endoskopisinin yapılmadığı durumlar hakkında da bilgi veren Gök, ince bağırsak darlığı olan hastalarda kesinlikle uygulanmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca gebelik, kalp pili veya yutma sorunu olan kişilere de uygulanmadığını fakat duruma göre hasta onayı alındıktan sonra yapılabilme ihtimali olduğunu söyledi. Kapsül endoskopisinin 2 yaş üzeri çocuklara da uygulanabildiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Propolis, Şeker Hastalığı İçin Etkili Bir Çözüm Olabilir

Sıradaki haber:

Propolis, Şeker Hastalığı İçin Etkili Bir Çözüm Olabilir

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.