Video Galeri
Farmakoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler paylaştı. Hipertansiyon, dünya genelinde en yaygın görülen ve uzun süre sessiz seyreden bir hastalıktır. Yıllar, “Tanı konulduktan sonra hekimin belirlediği tedaviye mutlaka uyulmalı ve ilaçlar kesinlikle belirtilen şekilde alınmalıdır. Aksi takdirde beyin kanaması ve böbrek hasarı gibi sonuçlara yol açabilir. Koroner damarlarda da sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.
“Hipertansiyona Yaklaşım ve İlaçlar” adlı etkinlikte konuşan Prof. Dr. Okan Yıllar, genç erkeklerde bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle ilaç kullanımının aksamasının sık görüldüğünü belirtti. Yıllar, “Hasta kendini iyi hissettiği için ilaçlarını almayı ihmal edebiliyor. Özellikle erektil disfonksiyon yapan ilaçlar, buna örnek olarak verilebilir. Ancak ilaçlar düzenli alınmadığı zaman kişinin durumu belirsiz olur ve aniden yüksek tansiyon atakları oluşabilir. Bunun sonucunda istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. En ciddi sonuçlardan biri ise beyin kanaması olabilir. Ayrıca göz ve böbrek hasarları da meydana gelebilir. Bunların yanı sıra, koroner damarlarda da çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir ve bu durum kişiyi by-pass ameliyatına kadar götürebilir” şeklinde konuştu.
Farmakoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, bazı ilaçların ani bir şekilde bırakılması durumunda hipertansif kriz riski olduğunu belirtti. Bu nedenle hastaların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Yıllar, tedavinin hekim tarafından belirlendiğini ve tansiyonun belli değerlerinin olduğunu vurguladı. Yıllar, “Tanının doğru bir şekilde konulması ve buna göre ilaç tedavisi düzenlenmesi önemlidir. Hipertansiyonun farklı türleri vardır, bazıları daha zor kontrol altına alınabilir. Bu nedenle tanı tam olarak konulmalı ve hastaya detaylı bir şekilde bilgi verilmelidir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Okan Yıllar, hastalık sürecinde hastanın iyi bir iletişim içinde olduğu hekimle iyi bir ilişkiye sahip olması gerektiğini vurguladı. Yan etkiler konusunda hastaların aydınlatılması gerektiğini belirten Yıllar, hastaların herhangi bir şikayeti olduğunda bunu hemen hekime bildirebilmesinin önemli olduğunu söyledi. İki taraf arasındaki etkileşimin ve iletişimin büyük önem taşıdığını belirten Yıllar, bu nedenle hastaların hekime her zaman ulaşılabilir olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Uzman doktor körlüğe yol açan bazı hastalıkların erken teşhis ve tedavi ile önüne geçilebileceğini söylüyor.
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.