h Dolar 35,3592 % 0.5
h Euro 36,7572 % 0.5
h Sterlin 44,3583 % 0.07
h Altın (Gr) 2.958,63 %0,09
h BIST100 9.889,71 %-1,35
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Kadınların yüzde 12’si meme kanseri riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Kadınların yüzde 12’si meme kanseri riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Haraççıoğlu Medresesi’nde gerçekleşen bir etkinlikte, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinin erken teşhisinin hayat kurtarabileceğini belirtti. Kadınlara yönelik verilen bilgilendirme programında, meme kanseri hakkında önemli detaylar paylaşıldı. Yetgin, meme kanserinin risk faktörleri arasında aile öyküsü, genetik, doğum ve yaşa bağlı faktörlerin olduğunu söyledi. Hastaların kendi muayenelerini yapmalarının erken teşhiste büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Yetgin, belirtiler arasında ele gelen kitle, çekilme, akıntı gibi belirtilerin yer aldığını ifade etti. Teşhis yöntemleri arasında mammografi, meme ultrasonu ve biyopsinin olduğunu belirten Yetgin, korunma önlemleri arasında ise düzenli egzersiz, sağlıklı yaşam tarzı ve stresten uzak durmayı önerdi. Etkinliğin sonunda, Kadın Meclisi tarafından Yetgin’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin: “Erken Teşhis, Meme Kanserinde Hayat Kurtarıcıdır”

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerine meme kanserinin önemine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, Haraççıoğlu Medresesi’nde bir bilgilendirme programı düzenledi. Yetgin, “Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Unutmayalım ki her 2 dakikada bir meme kanseri teşhisi konuluyor” dedi.

Meme kanseri risk faktörlerinin arasında aile öyküsü, genetik faktörler, geç yaşta doğum yapmak, erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek, uzun süre doğum kontrol ilaçları kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi görmek, alkol ve sigara tüketimi olduğunu belirten Yetkin, hastaların kendi kendilerini muayene etmelerinin erken teşhiste büyük önem taşıdığını vurguladı. Memede ele gelen kitle, meme başında çekilme, çukurlaşma, akıntı, kızarıklık ve cilt değişikliklerinin meme kanserinin belirtileri olduğunu söyledi.

Meme kanserinde teşhis için kullanılan yöntemlerin mammografi, meme ultrasonu ve biyopsi olduğunu belirten Yetgin, 35 yaşın altındakilere yılda bir kez ultrason çektirmelerini, 40 yaşın üstündekilere ise yılda bir kez mammografi ve ultrason yaptırmalarını önerdi. Mammografinin memenin düşük dozda X-ışını ile ayrıntılı bir şekilde incelenmesi olduğunu belirten Yetgin, “Meme kanseri yavaş gelişir ve ele gelmeden önce 2 yıl öncesinden belirlenebilir. 1 santimetrelik bir çapa ulaşana kadar geçen süre 5-8 yıldır” dedi. Meme kanserinin tedavi yöntemleri arasında cerrahi operasyonun ardından kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapinin bulunduğunu söyledi.

Aile öyküsünü öğrenmenin, aşırı kilo almaktan kaçınmanın, eksojen hormon kullanmamaktan, düzenli egzersiz yapmaktan, erken doğum yapmaktan ve uzun süre emzirmekten kaçınılması gerektiğini belirten Op. Dr. Servet Yetgin, stresten uzak durmanın, alkol ve sigaradan uzak durmanın da riski azalttığını belirtti.

Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Yönetimi tarafından Op. Dr. Servet Yetgin’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Kışın gelmesiyle birlikte doğal bal talebi arttı

Sıradaki haber:

Kışın gelmesiyle birlikte doğal bal talebi arttı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.