Video Galeri
İşte Masa Başında Çalışanların Sağlığını İlgilendiren Öneriler
Masa başında uzun süre çalışanlar kas ve iskelet sistemi sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Özellikle bel, boyun ve sırt ağrıları yaşam kalitesini düşürebiliyor. Medicana Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Osman Görkem Muratoğlu, oturarak çalışmanın boyun düzleşmesi, kamburluk, bel ve boyun fıtığı gibi problemlere yol açabileceğini belirterek, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
Günümüzde pek çok insan, günün büyük bir bölümünü ofis ortamında ve masa başında geçiriyor. Uzun süreli oturarak çalışmanın birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Op. Dr. Osman Görkem Muratoğlu, “Bu sorunların başında bel, boyun ve sırt ağrıları geliyor. Bunun yanı sıra boyun düzleşmesi, bel ya da boyun fıtığı, kas problemleri ve kamburluk gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Ancak düzenli egzersiz yapmak ve doğru oturma alışkanlıklarına sahip olmak bazı ortopedik sorunların önüne geçebilir” dedi.
Op. Dr. Osman Görkem Muratoğlu, şunları söyledi: “Uzun süreli oturarak çalışmak sıklıkla bel ve sırt ağrılarına, boyun gerginliğine, boyun düzleşmesine ve kas sertleşmelerine neden olabilir. Ergonomik bir çalışma ortamı sağlamak ve vücudun doğru pozisyonda kalmasını desteklemek için masa ve sandalye yüksekliğini iyi ayarlamak önem taşıyor. Doğru masa ve sandalye yüksekliği seçimi sırt ve boyun ağrıları gibi sorunların önüne geçebilir. Herkesin vücut yapısı farklı olduğu için, masa ve sandalye yüksekliği bireysel ihtiyaçlara uygun olarak ayarlanmalıdır.”
Op. Dr. Muratoğlu, ideal masa-sandalye yüksekliğini şu şekilde açıkladı: “Oturduğunuzda dirseğinizin masaya paralel olmasını sağlayacak bir masa yüksekliği seçmek önemlidir. Dirsek, 90 derece açı yapış şeklinde masanın üzerine yerleştirilmelidir. Masa yüksekliği genellikle kişinin dirsekten zemine olan mesafesine göre ayarlanmalıdır. Sandalye yüksekliği ise oturulan yerde ayakların zemine düzgün bir şekilde temas etmesini sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Masa ile sandalye arasındaki mesafe ise rahat bir şekilde oturulabilecek genişlikte olmalıdır.”
Op. Dr. Muratoğlu, masa başında çalışırken dikkat edilmesi gereken diğer kuralları da açıkladı: “Bilgisayar ekranı göz seviyenizde olmalıdır. Gerekirse bir monitör standı kullanarak yüksekliği ayarlayabilirsiniz. Klavye ve fareye kolay erişim sağlamak için uygun bir konum seçmelisiniz. Ayrıca, ofis içinde sık sık kalkarak gerinmek ve hareket etmek uzun süreli oturmayı azaltarak sağlığınıza olumlu etki eder.”
Op. Dr. Muratoğlu, masa başında çalışanlar için egzersiz yapmanın önemine de vurgu yaparak, “Sadece kısa molalar sırasında bile hareket etmek vücut sağlığı için faydalıdır” diyerek şu egzersiz önerilerinde bulundu: “Dik duruş için omurga esneme hareketleri yapabilirsiniz. Belirli aralıklarla omurga esneme hareketleriyle postürünüzü düzeltebilirsiniz. Ayrıca boyun ve omuz gerginliklerini önlemek için basit egzersizler yapabilirsiniz. Başınızı yavaşça sağa-sola çevirme, öne-arkaya eğilme veya kulaklardaki kasları germek gibi hareketler fayda sağlayabilir. Oturma pozisyonunda bacak ve ayak kaslarının sertleşmesini önlemek için ara sıra bacaklarınızı uzatmak veya ayak bileğiyle dairesel hareketler yapmak kan dolaşımını düzene sokabilir. Ayrıca oturduğunuz yerde yapabileceğiniz streç hareketleriyle vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Omuzları germek, kolları uzatmak veya yanlara doğru uzanmak gibi basit ve etkili streç egzersizleri yapmak faydalı olabilir.”
Not: Bu haber Vakit.com.tr tarafından alıntılanmıştır. Tam haber için linki tıklayabilirsiniz.
Ağrı’da 4 kardeşe, paletli ambulans zamanında ulaştı
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.