Video Galeri
Bitkilerin uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kış aylarında sık tüketilen pırasanın, birçok hastalığa şifa olduğunu belirtti. Pırasanın kökeninin Orta ve Doğu Akdeniz bölgesine dayandığını söyleyen Karabulut, bu sebzenin binlerce yıllık bir mutfak geçmişi olduğunu ifade etti. Antik medeniyetler tarafından da yetiştirilen ve bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde popüler olan pırasanın, özellikle nemli topraklarda da yetişebildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Karabulut, pırasanın sakinleştirici özelliği bulunan opiadlara benzeyen bir madde içerdiğini belirtti ve bu nedenle Romalılar döneminde uykusuzlukla mücadele etmek için pırasa tüketildiğini söyledi.
Pırasanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, bu sebzenin uçucu yağlar ve ikincil metabolitler içerdiğini söyledi. Bu aktif maddelerin, sadece farklı soğansı bitkilere özgü bir koku vermekle kalmadığını, aynı zamanda sağlık açısından da önemli olduğunu belirtti. Pırasanın, organik sülfitler içerdiğini ve kükürt içeren sebzelerin tüketiminin insan sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu ifade etti.
Pırasanın düşük kalorili ve antioksidan bir kaynak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabulut, bu sebzenin yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca pırasanın göz sağlığını koruduğunu, sağlıklı kemikler için faydalı olduğunu ve kalp sağlığını desteklediğini ifade etti. Pırasanın ayrıca kanser riskini azalttığını, cilt sağlığında da faydalı etkiler yaptığını belirtti.
Pırasanın tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Prof. Dr. Karabulut, pırasanın fazla tüketiminin vücuttaki sıvı kaybına ve sindirim sisteminin hızlanmasına neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle pırasanın dengeli ve ölçülü şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Rahim ağzı (Serviks) kanseri önlenebilir: İşte önleyici tedbirler
Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.