h Dolar 35,2505 % 0.04
h Euro 36,7976 % 0.04
h Sterlin 44,2534 % 0.07
h Altın (Gr) 2.977,38 %0,50
h BIST100 10.014,20 %0,99
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz: “Yılda 1.4 milyon kişinin ölümünü hala basit önlemlerle engelleyebiliriz

Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz: “Yılda 1.4 milyon kişinin ölümünü hala basit önlemlerle engelleyebiliriz

Mersin Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, dünya genelinde yıllık 1.4 milyon ölümün hijyenik kurallara uyulmasıyla önlenebileceğini belirtti. Pandemi döneminin hijyenik davranışların önemini vurguladığını söyleyen Şaşmaz, özellikle el yıkamanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Sağlıklı içme suları ve sabun kullanımının önemine dikkat çeken Şaşmaz, günlük hayatta tuvalet ihtiyacından sonra, yemek hazırlama ve yedikten sonra, dışarıdan eve gelindiğinde ellerin yıkanması gerektiğini aktardı. Şebeke sularının temiz olduğunu belirten Şaşmaz, vatandaşların su depolarının temizliği konusunda da sorumluluk bilinciyle hareket etmesini tavsiye etti. Besin hijyeninin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şaşmaz, besinlerin sağlıklı suyla yıkanması, pişirme ve saklama koşullarına uyulmasının önemine vurgu yaptı. Vatandaşlara su ve sabun kullanma alışkanlığını yaygınlaştırmaları çağrısında bulunan Şaşmaz, basit hijyenik davranışların bulaşıcı hastalıklara karşı ciddi koruma sağlayabileceğini belirtti.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, dünya genelinde temel hijyen kurallarına uyulması durumunda yılda 1.4 milyon ölümün önlenebileceğini belirtti. Şaşmaz, “Hala çok basit önlemlerle yıllık 1.4 milyon ölümü önleyebiliriz” dedi.

Hijyenik davranışların insanlık tarihindeki önemine değinen Şaşmaz, el yıkamanın önemine vurgu yaparak, pandemi döneminin hijyenik davranışların önemini tekrar ortaya çıkardığını söyledi. Şaşmaz, “Ellerin su ve sabunla yıkanması en önemli hijyenik davranıştır. Ellerimizi düzenli olarak su ve sabunla yıkarsak, en büyük bulaşıcı hastalıktan korunma yöntemini yerine getirmiş oluruz” diye konuştu.

Şaşmaz, el yıkama yöntemleri konusunda bilgi vererek, elimizi sağlıklı içme suyuyla ve sabunla yıkamamız gerektiğini belirtti. El yıkamanın en az 20 saniye sürmesi gerektiğinin altını çizen Şaşmaz, elin hem iç ve dış yüzeyinin hem de parmak aralarının ovalanması gerektiğini söyledi. Ayrıca tuvalet ihtiyacının yanı sıra yemek hazırlama, çocuk bakımı, yemek yeme, dışarıdan eve giriş gibi durumlarda da ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti. El yıkamanın su ve sabunla yapılması gerektiğini vurgulayan Şaşmaz, dezenfektan kullanımının el yıkama ile karşılaştırılamayacağını ifade etti.

Şaşmaz, sağlıklı içme ve kullanma suyu sorununa da değinerek, dünya genelinde yaklaşık 3.6 milyar insanın sağlıklı suya erişiminin mümkün olmadığını söyledi. Ancak Şaşmaz, Mersin’deki suyun sağlıklı içme ve kullanma suyu niteliklerini taşıdığını belirterek, şebeke sularını güvenle kullanılabileceğini vurguladı. Ayrıca Mersin’de güneş enerjisinden yaygın olarak yararlandıklarını belirten Şaşmaz, su depolarının düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılmasının önemini vurguladı.

Besin hijyeninin de büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Şaşmaz, besinlerin hastalık yapıcı etkenler ile temas etmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca son yıllarda kimyasal ve toksik etkenlerin besinlerde yaygın olarak kullanıldığına dikkat çeken Şaşmaz, besinlerin sağlıklı içme sularıyla yıkanması ve uygun şekilde pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Şaşmaz, vatandaşlara da sağlıklı hijyenik davranışları sorgulamadan yerine getirmelerini tavsiye ederek, basit ve temel kurallara uymanın bulaşıcı hastalıklardan ciddi şekilde korunmanın mümkün olduğunu belirtti.

Yarıyıl tatilinde bademcik enfeksiyonlarına elveda deyin

Sıradaki haber:

Yarıyıl tatilinde bademcik enfeksiyonlarına elveda deyin

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.