h Dolar 34,1026 % 0.24
h Euro 38,1457 % 0.24
h Sterlin 45,5889 % 0.48
h Altın (Gr) 2.874,39 %1,62
h BIST100 9.900,25 %-0,76
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Rahim ağzı (Serviks) kanseri önlenebilir: İşte önleyici tedbirler

Rahim ağzı (Serviks) kanseri önlenebilir: İşte önleyici tedbirler

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hacı Öztürk Şahin, rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenebilir olduğunu ve tüm kadınlara HPV testi önerisi yaptığını belirtti. Serviks kanseri, cinsel ilişki sonrası kanama, yan ağrılar, idrar yolları problemleri ve adet düzensizliği gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Kadınların 21-24 yaşında tarama programlarına başlamalarını tavsiye eden Şahin, HPV testinin smear taramasından daha değerli olduğunu vurguladı. Şahin ayrıca, HPV aşısının da serviks kanserini önleyebileceğini söyledi ve aşının cinsel aktif olmayan 11-12 yaş grubundaki kızlara önerildiğini ifade etti.

“Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hacı Öztürk Şahin, rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenebilir olduğunu vurgulayarak, HPV testini tüm kadınlara önerdiklerini belirtti. Doç. Dr. Şahin, Bursa Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirdiği açıklamada, 1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı çerçevesinde bilgilendirmede bulundu. Rahim ağzının, tüm kadın kanserlerinde 9. sıklıkta görülen bir bölge olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, kanserin belirtilerinin genellikle cinsel ilişki sonrası kanama, yan ağrılar, idrar yollarıyla ilgili sorunlar ve adet düzensizlikleri olduğunu ifade etti. Cinsel aktif olmayan kadınlarda teşhisin biraz daha gecikebildiğini söyleyen Doç. Dr. Şahin, bu nedenle 21-24 yaş arası tarama programlarının başlatılmasını önerdiklerini dile getirdi. Doç. Dr. Şahin, ayrıca, serviks kanserine neden olan HPV virüsünün, smear testine nazaran HPV testinin daha değerli olduğunu belirterek, 5 yılda bir HPV testi yaptırmanın önemine dikkat çekti. Testin, hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hücrelerde kanser gelişimini erken teşhis etme imkanı sağladığını söyledi. Doç. Dr. Şahin, cerrahi tedavi planlanacaksa erken evrede yakalanan hastaların küçük bir operasyonla tedavi edilebildiğini ifade etti. Ayrıca, Şahin, serviks kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu vurgulayarak, HPV aşısını cinsel aktif olmayan 11-12 yaşındaki kız çocuklarına önerdiklerini söyledi. Dünyanın birçok ülkesinde rutin aşılama programlarının HPV aşısıyla yapıldığını belirten Şahin, aşılamanın ardından da tarama programlarına devam edilmesini önerdiklerini paylaştı.”

Yenilikçi bir yöntemle kemik enfeksiyonlarına çözüm: ‘Akıllı kemik çimentosu’ tabletleri

Sıradaki haber:

Yenilikçi bir yöntemle kemik enfeksiyonlarına çözüm: ‘Akıllı kemik çimentosu’ tabletleri

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.