h Dolar 34,0745 % 0.15
h Euro 38,0958 % 0.15
h Sterlin 45,3050 % -0.07
h Altın (Gr) 2.835,13 %0,22
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Samsun’da grip vakalarında artış! Yetkililer uyarıyor: “Bulaşmayı önlemek için çevremize dikkat edelim”

Samsun’da grip vakalarında artış! Yetkililer uyarıyor: “Bulaşmayı önlemek için çevremize dikkat edelim”

Samsun'da grip vakalarında geçen yıla göre yüzde 13 artış olduğu belirtildi. İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Uğur Sezgin, basit önlemlerle hastalığın kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında gözlemlenen artışın mevsim şartlarından kaynaklandığını belirten Sezgin, endişe edecek bir durum olmadığını ifade etti. Grip vakalarının en sık görüldüğünü söyleyen Sezgin, toplum olarak hastalığın yayılmasını engellemek için tedbirlerin alınması gerektiğini aktardı. Özellikle enfekte olan kişilerin maske takması ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi önemli. Ayrıca kronik hastalığı olanlar, hamileler, yaşlılar ve küçük çocuklar daha korunaklı olmalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Hijyen kurallarına uyum sağlanmalı ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketilmeli. Samsun'da grip vakalarının takip edildiğini belirten Sağlık Müdürlüğü, vatandaşların da bu basit önlemleri uygulaması çağrısında bulundu.

Samsun’da grip vakalarında artış yaşanıyor

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Uğur Sezgin, geçen yıla göre grip vakalarında yüzde 13’lük bir artış olduğunu açıkladı. Uzm. Dr. Sezgin, hastalığın kontrol altına alınabilmesi ve yayılmasının önüne geçilebilmesi için basit önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Uğur Sezgin, bu artışın sadece Samsun’a özgü olmadığını belirtti. Mevsim itibariyle ülkede ve dünya genelinde grip vakalarında bir artış olduğunu ifade eden Sezgin, 2023 yılı Ocak ayı ile 2024 yılının aynı dönemine ait verileri karşılaştırdıklarında acil servis başvurularında yüzde 13’lük bir artış olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Sezgin, bu durumun mevsim şartları nedeniyle beklenen bir sonuç olduğunu ve endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.

En sık olarak grip vakalarının görüldüğünü kaydeden Sezgin, bu artışın hastanelerdeki yatak doluluk oranlarını etkilemediğini belirtti. Ocak ayı itibariyle il genelinde hastanelerdeki servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 70 olduğunu ifade eden Sezgin, bu durumun herkesi rahatlatmaması gerektiğini vurguladı. Sezgin, toplum olarak basit önlemler alarak hastalığı kontrol altında tutup yaymamamız gerektiğini söyledi.

Gripten korunmak için alınması gereken önemler hakkında bilgi veren Sezgin, enfeksiyon taşıyan veya belirtisi olan bir kişiyle aynı ortamda bulunulduğunda maske takılması gerektiğini, uzun süre devam eden soğuk algınlığı şikayetlerinde aile hekimine başvurulması gerektiğini belirtti. Sezgin, kronik hastalığı bulunanlar, hamileler, 65 yaş üstü kişiler ve 2 yaşın altındaki çocukların özellikle korunması gerektiğini vurguladı. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, bol sıvı tüketilmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Sezgin, bağışıklık sistemini destekleyici besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Müdürlüğü olarak hastanelerdeki süreçleri ve vaka sayılarını anlık olarak takip ettiklerini belirten Sezgin, vatandaşların da bu basit önlemlere uyarak sağlıklı bir kış geçirebileceklerini dile getirdi.

Kadınların yüzde 12’si meme kanseri riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Sıradaki haber:

Kadınların yüzde 12’si meme kanseri riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.