h Dolar 35,3625 % 0.42
h Euro 36,8082 % 0.42
h Sterlin 44,4499 % 0.3
h Altın (Gr) 2.960,61 %0,15
h BIST100 9.997,65 %-0,28
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Serviks kanseri önlemek için aşı ve düzenli tarama yapmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Duygu Güzel’in sözleri

Serviks kanseri önlemek için aşı ve düzenli tarama yapmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Duygu Güzel’in sözleri

Manisa Şehir Hastanesi'nde görev yapan bir jinekolojik onkoloji uzmanı, erken tanı ve düzenli tarama ile serviks kanserinin önlenebileceğini belirtti. Serviks kanserinin en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu ve HPV virüsü nedeniyle oluştuğunu söyleyen uzman, HPV aşısının ve tarama testlerinin hastalığın yayılmasını önlemede etkili olduğunu vurguladı. Uzman, tedavi seçenekleri ve erken tanının hayati önemine de dikkat çekti.

Manisa Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Duygu Güzel, serviks (rahim ağzı) kanserinin erken teşhisle önlenebileceğini belirterek, hastalıktan korunma yöntemlerini açıkladı. Serviks kanseri, kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Op. Dr. Güzel, rahim ağzındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bu kanserin genellikle genç yaşlarda görüldüğünü ve genetik bir geçişinin olmadığını ifade etti. Hastalığın nedeni genellikle HPV virüsü olup, bu virüs cinsel ilişki sırasında bulaşır. Erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak, birden fazla cinsel partneri olmak, sigara kullanmak ve bağışıklık sisteminin zayıflatıldığı durumlar, serviks kanseri için önemli risk faktörleridir. Hastalar genellikle belirti göstermezler ve tarama testleriyle teşhis edilirler. Daha ileri evrelerde ise anormal vajinal kanama, ilişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı ve pelvik ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar. Serviks kanserinin önlenmesi ve erken teşhisi için HPV testi, Pap smear testi, kolposkopi ve leep konizasyon gibi yöntemler uygulanabilir. En etkili yöntem ise HPV aşısı olup, 11 yaşından itibaren herkese yapılabilir. Tanı konulduktan sonra tedavi seçenekleri arasında cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi bulunmaktadır. Dr. Güzel, tüm kadınlara düzenli olarak jinekolojik muayene ve tarama testleri yaptırmalarını önererek, erken teşhisin hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Akciğer hastalığı tanısında ameliyatsız biyopsi uygulaması Akdeniz Üniversitesi’nde başladı

Sıradaki haber:

Akciğer hastalığı tanısında ameliyatsız biyopsi uygulaması Akdeniz Üniversitesi’nde başladı

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.