h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Son yıllarda gençlerde baş ve boyun kanserinde artış gözleniyor: İşte uzmanların açıklamaları!

Son yıllarda gençlerde baş ve boyun kanserinde artış gözleniyor: İşte uzmanların açıklamaları!

Türkiye'de alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak baş ve boyun kanserinde artış yaşanıyor. Özellikle orta ve ileri yaş erkeklerde görülen bu kanser türü, son yıllarda gençler arasında da artmış durumda. Konuyla ilgili olarak Doç. Dr. Bayram Şahin, 2 haftayı aşan ses kısıklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de baş ve boyun kanseri, diğer kanser türlerinin yüzde 3'ünü oluşturuyor ve ölümlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Erkeklerde sigara içiminin fazla olmasından dolayı gırtlak kanseri sık görülüyor. Baş ve boyun kanseri genellikle orta ve ileri yaş grubunda görülse de, gençler arasında artış gösteriyor. Özellikle sigara ve alkol kullanımıyla ilişkili risk faktörleri nedeniyle bu artış yaşanıyor. Baş ve boyun kanserlerinin erken teşhis ve tedavisi çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, tedavi yöntemlerinin genellikle cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi olduğunu söylüyorlar. Baş ve boyun kanserleri, ilerleyen dönemlerde tespit edildiğinde ölümcül olabiliyor.

Türkiye’de alkol ve sigara kullanımı nedeniyle baş ve boyun kanserinde artış yaşanıyor. Özellikle orta ve ileri yaş erkeklerde sık görülen bu kanser türü, son zamanlarda gençler arasında da artış göstermeye başladı. Baş ve boyun kanserindeki artışa dikkat çeken Doç. Dr. Bayram Şahin, 2 haftayı aşan ses kısıklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Şahin, “Özellikle erkeklerde sigara içimi çok olduğu için gırtlak kanseri sık görülüyor. Gençlerde de baş boyun kanseri artışı söz konusu” diyor.

Türkiye’de alkol ve sigara kullanımının yaygın olması, baş ve boyun kanserinde bir artışa neden oldu. Özellikle erkeklerde daha fazla görülen bu kanser türü diğer kanserlerin yüzde 3’ünü oluştururken, ölümlerin yüzde 10’una sebep oluyor. Baş ve boyun kanserinin genellikle 50-60 yaş aralığında daha sık görüldüğü bilinirken, sigara kullanımı özellikle erkeklerde gırtlak kanserine yol açıyor. Ortalama yaşının altında da gençler arasında baş boyun kanseri artışı yaşanıyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bayram Şahin, baş boyun kanseri hakkında bilgi verdi.

“Erkeklerde yaklaşık 5 kat daha sık görülüyor”

Baş ve boyun tümörleri, dudak, dil, ağız boşluğu, sinüs boşluğu, alt ve üst çene kemiği, gırtlak, yutak gibi organlardan kaynaklanan kanserlerdir. Genellikle orta ileri yaş hastalarda daha sık görülen bu kanser türü erkeklerde yaklaşık 5 kat daha sık görülüyor. Baş ve boyun kanseri, tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 3’ünü oluştururken, kansere bağlı ölümlerin yüzde 10’undan sorumludur.

“En fazla risk faktörü sigara ve alkoldür”

Risk faktörleri arasında en fazla sigara ve alkol kullanımı yer alıyor. Son yıllarda ülkemizde sigara ve alkol tüketiminin artmasıyla birlikte baş ve boyun kanserinde bir artış yaşanıyor. Bu nedenle hastanelere başvuran hasta sayısında da bir artış görülüyor. Sigara ve alkol dışındaki risk faktörü ise HPV gibi virüs enfeksiyonlarıdır. Özellikle çok eşlilik de bir risk faktörüdür. Bu virüs enfeksiyonları yayıldıkça baş ve boyun kanserleriyle ilişkilendirilebiliyor. Özellikle HPV pozitif olan baş ve boyun kanserleri bu virüsle ilişkili risk faktörüdür.

2 haftayı aşan ses kısıklığına dikkat

Baş ve boyun kanserinin belirtileri, bölgede ele gelen kitleler, şişlikler olabilir. 2 haftayı aşan ses kısıklığı, yutma güçlüğü, geçmeyen ağız içi yaralar gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Baş ve boyun kanserlerinde en sık görülen tür ağız içi kanserlerdir. Özellikle dudak tümörleri sıklıkla görülmektedir. Baş ve boyun kanserlerinde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilip uygun tedavi yapıldığında sağ kalma oranları yüksektir, ancak geç dönemde tespit edilirse ve uygun tedaviler uygulanmazsa bu tür tümörler oldukça ölümcül olabilir.

“Baş ve boyun kanserinde genellikle cerrahi yöntem kullanılıyor”

Tedavi yöntemleri olarak genellikle cerrahi yöntemler kullanılıyor. Bunun dışında kemoterapi ve radyoterapi gibi seçenekler de mevcut. Hastalara ameliyat yapıldığında boyundaki lenf bezlerinin temizlenme işlemi de gerçekleştiriliyor. Patoloji sonuçlarına bağlı olarak negatif faktörler varsa ışın tedavisi veya kemoterapi önerilebiliyor. Bu tedavi süreci genellikle 6-8 hafta sürüyor.

“Gençlerde baş boyun kanseri artışı söz konusu”

Genellikle 50-60 yaş aralığında baş ve boyun kanserinin daha sık görüldüğü söylenirken, özellikle erkeklerde sigara içimi nedeniyle gırtlak kanseri sık görülüyor. Gençler arasında ise baş boyun kanseri artışı söz konusu. Özellikle ağız içi, dudak, yemek borusunun giriş kısmı gibi bölgelerdeki tümörlerde artış görülüyor. Ancak genel olarak orta ileri yaş hastalığıdır. Baş ve boyun tümörleri, tüm kanserlerin yüzde 3’ünden sorumludur. İleri evre gırtlak kanserinde gırtlak tamamen alınmak zorunda kalınabiliyor.

Samsun’da hizmet veren doktor, verem hastalarının yaşamını kolaylaştıran bir uygulama geliştirdi.

Sıradaki haber:

Samsun’da hizmet veren doktor, verem hastalarının yaşamını kolaylaştıran bir uygulama geliştirdi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.