h Dolar 35,5036 % 0.01
h Euro 36,4544 % 0.01
h Sterlin 43,3971 % 0.3
h Altın (Gr) 3.048,02 %0,35
h BIST100 9.733,17 %-1,79
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Spastik engelli hastalara botoks uygulaması, yürümeyi daha dengeli ve etkili hale getiriyor

Spastik engelli hastalara botoks uygulaması, yürümeyi daha dengeli ve etkili hale getiriyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, spastik tip engeli olan çocuklara uygulanan botoks tedavisi ile yürümenin daha dengeli hale geldiğini açıkladı. Cerebral palsi olarak bilinen "beyin felci" hastalığı, sinir hücrelerinin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık. Hastalığın tanısı 6-12 aylıktan sonra konulabiliyor ve multidisipliner bir tedavi gerektiriyor. Botoks tedavisiyle kasların kasılması azaltılıp yürüme sağlanmaya çalışılıyor. Botoks etkisi 3-6 ay sürerken, cerrahi müdahaleler de 7 yaşın ardından gündeme gelebiliyor. Cerebral palsi tedavisinin amaçları arasında fonksiyonların geliştirilmesi ve hastaların günlük aktivitelerini bağımsız şekilde yapabilmesi yer alıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Bülent Diri: “Çocuklarda Cerebral Palsi Tedavisinde Botoks Uygulaması İle Yürüme Yeteneği Artırılıyor”

Halk arasında yaygın olarak bilinen “beyin felci” olarak adlandırılan cerebral palsi, hareket sistemine ait sinirlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Opr. Dr. Bülent Diri, bu hastalığın tanı, tedavi ve sonrasında yapılan uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Cerebral palsi hastalığının tanısının genellikle 6-12 aylık dönemden sonra konulabildiğini belirten Opr. Dr. Bülent Diri, tanının fizik muayene ile konulduğunu ve tedavinin multidisipliner bir ekip tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Bu ekipte fizyoterapist, fizik tedavi uzmanı, çocuk nöroloğu, çocuk hastalıkları uzmanı, ortopedist ve ortez uzmanının bulunduğunu dile getiren Diri, tedavinin amacının hastanın durumunu iyileştirmek olduğunu söyledi.

Cerebral palsi tedavisinde kullanılan bir yöntem olan botoks uygulaması hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Bülent Diri, özellikle spastik tipte olan çocukların yürüme yeteneklerini artırmak amacıyla botulinium toksini adlı ilacın spastik kaslara enjekte edildiğini belirtti. Bu enjeksiyonlar sayesinde aşırı kasılmaların azaltılarak çocuğun hareketlerinin düzeltilmeye çalışıldığını ifade eden Diri, botoks tedavisinin kasların kasılmasını azaltarak eklem hareket açıklığını artırdığını ve yürümenin daha dengeli ve etkin hale gelmesini sağladığını söyledi.

Botoks tedavisinin etkisi 3-6 ay arasında devam ettiğini ve bu süre sonunda tekrarlanabileceğini belirten Bülent Diri, 7 yaşından sonra cerrahi müdahalelerin de tedavi seçenekleri arasına girebileceğini söyledi. Ancak hastaların büyümeyle birlikte şikayetlerinin tekrar nüksedebileceğini unutmamak gerektiğinin altını çizen Diri, tedavinin amacının deformiteleri engellemek veya en aza indirmek, çocuğun fonksiyonlarını korumak ve geliştirmek olduğunu vurguladı.

Cerebral palsi hastalığı, çocuklarda yürüme yeteneğini etkileyen bir hastalıktır. Op. Dr. Bülent Diri tarafından yapılan açıklamalara göre, botoks tedavisi ile bu hastalığa sahip çocukların yürüme yeteneklerinin daha dengeli ve etkin hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Cerrahi müdahalelerin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Ameliyatsız Yöntemler de İşe Yarıyor

Sıradaki haber:

Boyun Fıtığı Tedavisinde Ameliyatsız Yöntemler de İşe Yarıyor