h Dolar 35,2068 % 0.3
h Euro 36,7672 % 0.3
h Sterlin 44,3202 % 0.7
h Altın (Gr) 2.968,33 %1,32
h BIST100 9.724,50 %-0,42
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzman, yemek borusu kanseri konusunda uyarıyor: “Yemek borusu kanseri tehlikeli bir hastalıktır, erken teşhisin tedavi şansını arttırması önemlidir”

Uzman, yemek borusu kanseri konusunda uyarıyor: “Yemek borusu kanseri tehlikeli bir hastalıktır, erken teşhisin tedavi şansını arttırması önemlidir”

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Nezih Onur Ermerak, yemek borusu kanserinin geç bulgu verdiğini ve hastaların sadece yüzde 25'inin diğer organlara sıçramadan yakalanabildiğini belirtti. Yutma güçlüğü, yemek yerken takılma hissi, istemsiz kilo kaybı gibi semptomlarla kendini gösteren bu kanser türüne erken teşhis önemli. Sigara, alkol tüketimi, çok sıcak içeceklerin tüketimi ve çeşitli meslek gruplarında maruz kalma risk faktörleri arasında yer alan yemek borusu kanseri, erkeklerde daha sık görülüyor. Besin seçimine dikkat etmek, sigara, alkol kullanmamak ve yemekleri iyi çiğnemek önleyici tedbirler olarak öneriliyor.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Nezih Onur Ermerak, yemek borusu kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve hastaların genellikle erken evrede fark etmediklerini söyledi. Ermerak, “Yemek borusu kanseri geç bulgu ve şikayet verdiği için yüzde 25’ini diğer organlara sıçramadan yakalayabiliyoruz” dedi.

Ermerak, artan yemek borusu kanseri vakalarıyla ilgili uyarılarda bulunarak, “Bu hastalık dünya genelinde en sık görülen dokuzuncu kanser tipidir. Geç bulgu ve şikayet verdiği için hastalar genellikle erken evrede fark etmezler. Hastaların sadece yüzde 25’ini diğer organlara sıçramadan yakalayabiliyoruz. Hastalar, yutma güçlüğü, yemek yerken takılma hissi, istemsiz kilo kaybı, öksürük, göğüs, iman tahtası ve sırtta özellikle yemek sonrası gelen ağrı gibi semptomlarla ilgili merkezlere başvurmalıdır. Erken evrede teşhis edilen hastaların tedavi şansı artmaktadır” dedi.

Ermerak, “Bu hastalık erkeklerde daha sık görülmektedir. Risk faktörleri arasında sigara, alkol tüketimi, çok sıcak içecek tüketimi, çeşitli meslek gruplarında maruz kalma bulunmaktadır” diye ekledi. Ermerak ayrıca, hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri, sigara ve alkol kullanmamaları, besinleri iyi çiğnemeleri, porsiyon ve besin düzeylerini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Ancak bu önlemlerin kesin bir koruma sağladığına dikkat çekerek, “Yemek borusu kanserine karşı tedbirli olmak önemlidir. Doğru beslenmeye dikkat ederek ve yemek borusuna özen göstererek sağlığımızı koruyabiliriz” dedi.

Ordu’da 112 Acil Çağrıları: Yüzde 65’i Asılsız ve Gereksiz

Sıradaki haber:

Ordu’da 112 Acil Çağrıları: Yüzde 65’i Asılsız ve Gereksiz

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.