h Dolar 33,9818 % 0.11
h Euro 37,7251 % 0.11
h Sterlin 44,7272 % -0.19
h Altın (Gr) 2.726,78 %-0,69
h BIST100 9.771,16 %-1,67
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzmanın Uyarısı: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tehdidi

Uzmanın Uyarısı: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tehdidi

Ahlat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mesut Batur, üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının arttığını ve kalabalık yerlerde maske takılması, el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Semptomların 4 hafta boyunca devam edebildiği ancak bu durumun yeni bir salgın olmadığı, mevsimsel grip virüsü, RSV ve Covıd-19'un yeni varyantından kaynaklandığını belirtti. Batur, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini, hastalık durumunda ateş düşürücü/ağrı kesici kullanılması, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Bitlis Ahlat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mesut Batur, kalabalık yerlerde maske takılması ve el hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Son dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarına yönelik bir artış olduğunu ifade eden Uzman Batur, özellikle bebek ve çocuklarda görülen ateş, öksürük, halsizlik ve yaygın vücut ağrısı gibi şikayetler nedeniyle acil servislerin dolup taştığını vurguladı. Bu semptomların 4 haftaya kadar devam edebildiğini ve mevsimsel gribe yol açan virüslerin yanı sıra Covıd-19’un yeni varyantının da enfeksiyonlara sebep olduğunu belirten Batur, bazı hastaların iyileşirken diğer virüslerle enfekte olabileceğini ve semptomların tekrar başlayabileceğini söyledi.

Uzman Batur, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunma yöntemleri hakkında da bilgi verdi. Özellikle kalabalık yerlerde maske takılması ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Batur, hastalık durumunda acil servislerin sadece düşmeyen ateş, bilinç değişikliği ve nefes darlığı gibi acil durumlar için kullanılması gerektiğini belirtti. Ağızdan beslenme problemi olmayan hastalarda serum tedavisine ihtiyaç olmadığını ifade eden Batur, istirahat edilmesi, bol sıvı tüketilmesi, iyi beslenilmesi ve ateş/ağrı durumunda doktor tavsiyesi doğrultusunda ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ve doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Batur, antibiyotiklerin virüslere etki etmediğini ve gereksiz kullanımının vücuttaki yararlı bakterilerin ölümüne ve antibiyotiklere karşı direnç gelişimine neden olduğunu belirtti.

Uzman, “Kan sulandırıcıların kullanımı beyin kanaması riskine yol açabilir” şeklinde uyardı.

Sıradaki haber:

Uzman, “Kan sulandırıcıların kullanımı beyin kanaması riskine yol açabilir” şeklinde uyardı.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.