h Dolar 34,0340 % -0.12
h Euro 38,0560 % -0.12
h Sterlin 45,3217 % 0.58
h Altın (Gr) 2.830,39 %1,00
h BIST100 9.975,61 %2,06
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzmanından böbrek taşı oluşumuna karşı koruyucu parola: “Güne suyla başlayın, suyla bitirin”

Uzmanından böbrek taşı oluşumuna karşı koruyucu parola: “Güne suyla başlayın, suyla bitirin”

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbrek taşlarının oluşmasını önlemek için güne su ile başlamak ve sonlandırmak gerektiğini söyledi. Böbrek taşlarının belirtileri arasında ağrı, idrarda kan, mide bulantısı gibi durumların bulunduğuna dikkat çeken Başar, taşların başarılı operasyonlarla yok edilebileceğini belirtti. Başar ayrıca, beslenmenin düzenlenmesi, bol sıvı tüketimi ve ideal kilonun korunması gibi önlemlerin de taş hastalıklarının nüksetmemesi için önemli olduğunu vurguladı.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbrek taşı oluşumunu ve korunma yöntemlerini açıkladı. Prof. Dr. Başar, su tüketiminin önemine vurgu yaparak, güne su içerek başlamanın ve suyla bitirmenin böbreklerde taş oluşumunu engellemeye yardımcı olduğunu belirtti.

Uzmanlar, idrar yaparken ağrı, idrarda kanama, mide bulantısı, sık idrara çıkma, ateş ve titreme gibi belirtilerin böbrek taşı hastalığının işaretleri olduğuna dikkat çekiyor. Böbrek taşlarının operasyonla yok edilebileceği söyleniyor. Prof. Dr. Halil Başar, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu olarak böbrek taşı oluşumu, taşın kırılma yöntemi ve böbreklerin korunmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başar, böbrek taşı oluşumunun iç ve dış nedenlere ayrılması gerektiğini ifade etti. İç nedenlere genetik faktörlerin de eklendiğini söyleyen Başar, vücudun kendi yapısının bu konuda rol oynadığını belirtti. Dış nedenlerin ise sıcak iklimde yaşayanlarda daha fazla olduğunu ve günlük idrar miktarının azalmasının taş oluşumuna neden olabileceğini belirtti.

Başar, böbrekte oluşan küçük taşların şiddetli ağrı ve idrarda kanama belirtileri gösterebileceğini dile getirdi. Taşın idrar kanalında gerilme oluşturduğunu ve buna bağlı olarak ağrı hissi ortaya çıktığını ifade etti. Taşların idrar kanalını tırmalayarak kanamalara neden olabileceğini söyledi. Başar, böbrekte oluşan büyük taşların ise sırt bölgesinde açılan kanallar sayesinde kırılarak vücuttan çıkarılabildiğini belirtti. Bu sürecin yaklaşık bir buçuk saat sürdüğünü ve hastanın tüm taşlardan kurtulabildiğini vurguladı. İki santimetreden küçük taşların ise idrar kanalından geçerek vücuttan atılabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Halil Başar, günlük su tüketiminin böbrekleri korumada önemli olduğunu belirtti. Güne suyla başlamak ve suyla bitirmenin böbrekleri susuz bırakmamak adına önemli bir prensip olduğunu söyledi. Başar, taş hastalıklarının önlenmesi için beslenme alışkanlıklarının sebze ve lifli gıdalarla düzenlenmesi gerektiğini ve bol sıvı tüketiminin ve ideal kilonun korunmasının önemli olduğunu da ekledi.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Türk Kızılayı’nın “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyasına destek verdi.

Sıradaki haber:

Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Türk Kızılayı’nın “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyasına destek verdi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.