h Dolar 34,4676 % 0.32
h Euro 37,2859 % 0.32
h Sterlin 44,9401 % 0.71
h Altın (Gr) 2.997,87 %1,49
h BIST100 8.793,61 %-2,32
a
  • Vakit
  • Sağlık
  • Uzun Süreli Tuvalet Kullanımı Hemoroid Oluşumunu Artırıyor

Uzun Süreli Tuvalet Kullanımı Hemoroid Oluşumunu Artırıyor

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, hemoroit (basur) hakkında bilgiler verdi. Hemoroitin, anüs veya rektum bölgesindeki damarların genişlemesi ve iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtti. Hemoroide neden olan faktörler arasında kabızlık, uzun süre tuvalette kalmak, aşırı zayıflama veya obezite, hamilelik, ailesel yatkınlık, düzensiz beslenme, aşırı alkol veya baharatlı yiyecek tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği ve kronik öksürük yer alıyor. Uzun süre tuvalette oturmanın bağırsak hareketlerini olumsuz etkilediğini ve idrar problemlerine, tuvalet alışkanlıklarının bozulmasına, hemoroit ve anal fissür ağrısına neden olabileceğini vurgulayan Çelik, düzenli tuvalet alışkanlıklarının önemli olduğunu söyledi. Düzenli egzersiz yapmanın hemoroit riskini azaltabileceğini de ekledi.

Anüs veya rektum bölgesindeki damarların genişlemesi ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir durum olan hemoroid hakkında Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik açıklamalarda bulundu. Hemoroidin çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşabileceğini söyleyen Çelik, bunlar arasında uzun süre kabızlık çekme veya tuvalette zorlanmanın, fazla kilo kaybı veya obezite problemi yaşamanın, hamilelik döneminde büyüyen rahmin karın içi basıncını artırmasının ve ailesel yatkınlığın yer aldığını belirtti. Ayrıca uzun süre ayakta durma veya oturma, düzensiz beslenme, aşırı alkol veya baharatlı yiyecek tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği, kronik öksürük gibi durumların da hemoroid oluşumunu destekleyebileceğini ifade etti.

Çelik, uzun süre tuvalette oturmanın bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyebileceğini ve kabızlığa yol açabileceğini söyleyerek, düzenli tuvalet alışkanlıklarının önemini vurguladı. Uzun süre tuvalette kalmakla ilişkili diğer hastalıklar arasında idrar problemleri, tuvalet alışkanlıklarının bozulması, hemoroid ve anal fissür ağrısı bulunduğunu ifade etti. Tuvalet alışkanlıklarının düzenli tutulması, doğru oturma pozisyonunun korunması ve sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin bu tür sorunları önlemeye yardımcı olabileceğini belirtti. Sürekli tuvalet problemleri veya belirtiler devam ediyorsa, bir sağlık uzmanıyla görüşülmesi gerektiğini de ekledi.

Çelik, düzenli egzersizin hemoroid riskini azaltabileceğini söyleyerek, hemoroit belirtileri oluştuğunda uzman bir hekimle görüşmek ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, lifli besinlere dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmanın hemoroid riskini azaltmada yardımcı olabileceğinin altını çizdi.

Çocuklarda karın migrenini tetikleyebilen stres, kötü beslenme ve yetersiz uyku konusunda uzmandan uyarı geldi.

Sıradaki haber:

Çocuklarda karın migrenini tetikleyebilen stres, kötü beslenme ve yetersiz uyku konusunda uzmandan uyarı geldi.

Çerezleri, yalnızca veri politikamızdaki hedeflere uygun ve mevzuata uygun bir şekilde kullanmaktayız. Daha fazla bilgi için lütfen veri politikamızı inceleyiniz.